Učitelj

ДА О ни Њ 671

овај рукопис требао да откупи, па да га за поменуте разреде штампа. ове године, или га остави за другу годину.

Други и трећи рукопис, „Смиље“ и „Низ бисера“, овакви какви су сад, нису подесни, али би се оба могла поправити, па да буду подесни за. оно, што је Главни Одбор стечајем тражио. Који је од ова два рукописа претежнији, ја не бих могао рећи, јер оба имају готово подједнако махна и добрих страна. У „Низу бисера“ имало би да се одбаци више чланака него у „Смиљу“, алионо, што би остало, изнело би толико колико и оно што би у „Омиљу“ остало, после изостављених неподесних чланака. У „СОмиљу“ имало би да се поправља и језик, а у „Низу бисера“ тога је много мање; док опету овом рукопису имало би да се дода десетину нових слика, а у „Омиљу“ би мање поправака и допуна у том било. Зато је моје мишљење да оба ова рукописа треба вратити писцима, да их према, рефератима поправе и поново поднесу, па ће се онда одлучити, који је бољи.

Ако Главни Одбор мисли да за ово неће бити довољно времена сад и да књига не би могла бити готова на време за ову школ. годину, онда би овај посао могао остати и за другу годину, јер Учит. Удружење свакако, треба сваке, године да издаје по једну, две и више књига ове врсте. У том случају, ако ове две књиге не могу бити готове за ову годину, мислим, да Главни Одбор треба да прими и штампа четврти рукопис, „Нове приче«“ и дага намени за поклањање ЏП, 11 и ТУ рав., јер књига може поднети и за Ер. поло ће се давати ђацима који прелазе у 11 разреди може поднети тим пре, што ми данас немамо довољно књига за поклаљањање ђацима, те се често и 1 раз. дају књиге, које нису ни за Ш и ТУ разред.

95—111—1897 г.

Београд. | Д. ]. Путниковић, ; учитељ.

————=•-—————

ГЛАСНИК БЕЛЕШКЕ И новости

Везе међу чешким и српским учитељетвом. У претпрошлом броју овог листа саопштили смо, како су чешки учитељи прихватили мисао о нашем школском музеју. Сада, пак, имамо да саопштимо још један леп глас од те