Učitelj

684 ИЗВЕШТАЈИ И САОПШТЕЊА

а ________--

школи, предам јавности, те како би колико толико олакшао посао онима, који би се нашој жељи придружили, да и они установе при својој школи ђачку књижницу, јер у изложеним правилима јасно се казује циљ установи и начин како се иста установљава.

Узгред да вам напоменемо још, да наша књижница до данас броји два члана добротвора и двадесет помажућих, као и да је до сада набавила, 70 одабраних ђачких књига и листова, што је јасан знак, да за њу при оваквим околностима има места, има живота.

ПРАВИЛА

„Књижнице ђака основне школе у Пољни“

МЕ.

Ради утврђивања оног ђачког знања, које у школи добивају, као и ради проширсња истог, установљава се при овој школи ђачка књижница, која ће се звати «Књижница ђака основне школе у Пољни.

4152:

За ову ћв се књижницу набављати одабране књиге и листови из дечије лектире. Које ће се књиге и који листови унети у књижницу о томе ће решавати учитељско веће ове школе.

Чл 8

Књиге за ову књижницу набављаће се: а) добровољним пролозима (па било то у новцу или књигама) појединих добротвора, који ће се у једно сматрати као чаански улог, по члану 4 ових правила; 6) годишњом помоћу Од ове школске општине, која ће се сума свагда предвиђати у годишњем школ. буџету, —- и в) од прилога добивеним о забавама, приређеним за ову циљ. У

Ови исти новчани извори служиће, поред набавке, још и за повезивање књига и листова из исте књижнице.

Све књиге из књижнице ове школе, које буду подесне за децу, унеће се у ову књижницу.

Ча. 4.

Сви ђаци ове школе, па било да су они у школи, или да су исту свршили, сматрају се за редовне чланове ове књижнице, и они не плаћају никакав улог на име чланства.

_ Поред тога ова установа има још чланова: добротвора и помажућих. Који би установи учинио прилог (ма у чему) више од десет динара, сматраће се као њен члан добротвор, зашто ће добити и нарочито «Захваано Писмо», које ће потписати сви наставници ове школе и десет најбољих ученика. Који би пак учинио прилог мањи од десет динара, сматраће се као помажући члан, за што ће му се издати јавна благодарност преко ког нашег дневног листа. Поред тога, имена чланова, добротвора и помажућих 06јављиваће се сваке године о светосавској прослави. -