Učitelj

О ПРИВИКАВАЊУ ДЕЦЕ К ПОСЛУШНОСТИ |

Право растење дрвета могуће је помоћи и упутити само док је оно гипко и младо; а кад се његово стабло већ искривило и ојачало, онда никаква човечија сила не може га исправити; и најсилнија бура не развије га, него само сломије или ишчупа из корена. Ово зна сваки, а међу тим ретко коме долази на памет да је лого __ то дрво, чије правилно развиће зависи од што је могуће ранијег неговања.

Којима од вас, нежни оцеви и мајкз, није познато колико младих људи, тек што ступе у друштвени живот, пропадну само услед тога, што нису били научени покоравати се вишој вољи, што се не могу сложита о друштвеним поретком који влада, не покоравају се законима. ( тога поучавајте вашу децу послушности, докле је њихова воља још слаба, докле им још није тешко покоравати се.

Дајући овај савет, ја одмах морам казати, да многи родитељи, а особито мајке, имају веома чудновате појмове о послушности. уДа би се добила послушност од деце вели таква мајка — треба знати њихов карактер и слагати се с њима. Тако нпр. мој Глиша свагда је послушан кад му се обраћам ласкаво, молећи га и разумно саветујући, а строгостима, претњом и казнама ништа се не може добити. Таком сталношћу он је обдарен још од природе.“

Ви сте, читаоци, сигурно, више пута имали прилике да чујете овакве Фразе; јесте, фразе, по томе, што овде у самој ствари природна сталност јавља се као проста упорност, која је је се у њему развила само благодарећи попустљивости његове мајчице. Он се противи свакој њеној заповести, чак и ако му она прети казнама, јер из искуства зна, да она те претње неће испунити. Што се тиче оне похвалне особине коју мајка назива послушност, она се никако не изазива у њему молбом њеном, и објашњавањем — него сасвим другим начином, као што се види из ове истините оцене, исписане из самог живота.