Učitelj

4() РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Кад детету изваде први зуб, онда га увијају у средину од хлеба, па га баце на кров од куће, и говоре: „На ти, врани, коштан зуб, дај ти мени 'гвозден !«

ж = ж ж

Ја не знам више из народног одгајивања и подизања, „деце, али овим није изнесен ни један мали део од онога, што народ у том погледу чини.

Колико знадох, приложих; не да тиме много решењу .

питања допринесем, већ да будем први у прилагању. Они који су у бољим приликама за разбор оваквих ствари нека. за њих разбирају и на њих мотре, нек бележе и забележено амо шаљу. — На тај начин прикупиће се драгоценога градива за темељно упознавање свега онога, што наш народ чини на подизању свога подмлатка. ____ Буде ли се једном све покупило, што се на овај предмет односи, биће олакшан посао ономе, ко се буде латио посла, да обради питање о детету у родитељској кући. Тим послом олакшаће се учитељима сазнање. на каквим чињеницама донесеним из родитељске куће, имају да зидају оно што им дужност прописује. Најзад сазнаће се којим грешкама и заблудама ваља стајати на пут и сузбијати их, јер се само против оног може успешно војевати, што се добро познаје.

Југословенска Академија знаности и уметности у Загребу издала је једну књигу у којој су питања за проучавање народа.') У тој су књизи на стр. 36. и 37. питања, која се односе на разбпрање о грађи за сазнање о роди_ тељима и деци. Да би они којима се за грађу из народне педагогије обраћам, колико толико имали упутства за разбор ствари, које се односе на подизање одгајивање и васпитавање деце у нашег „народа, ја ћу та питања овде исписати, допуњујући их у загради својим питањима:

„Има ли каквих обичаја, који се односе на децу, а врше се при ступању у брак родитеља) — Желе ли људи

1) Пуни је наслов књиге: Овпота та зађтаће 1 ргоцбамаће стаде о пагодпот Жуоји. Марјзао Рг. А. Вафб. Џ Лазтеђи. Чазак Глошеке Тзкаге, 1897. — Ова се књига шаље свакоме на захтев бесплатно, те је може добити свако, ко се картом обрати Југославенској Академији у Загребу. Наши учитељи могли би се њоме лепо користити у проучавању свога, народа.