Učitelj

О МАКЕДОНИЈИ 48

_____________________-_______________________________ |

Г. Миодраговић је ради овога био саставио и нарочита питања. -

Колико је одзив био на ова писма г. Миодраговића, не знам, али да ће грађа која на овоме месту у „ Учитељу«“ изађе бити од користи и г. Миодратовићу и свакоме, који ради на упознавању живота нашега народа, — ствар је ван спора.

Август 1897 год.

Алксинац. Тих. Р. Ђорђевић

проф. Учит. Школе

.—_______„ ар суфи це пастира =

ПРЕДАВАЊА

а

0 МАКЕДОНИЈИ

За Г/. равред основне школе

Напомена. На неколико дана пред предавање, у већим местима, треба провести децу главним улицама, и обратити им пажњу на оне људе, од којих купују хлеб, алву, колаче, млекб и т. д. На зидаре

(дунђере) који граде и дограђују куће и друге зграде, и казати им.

да кад иду кући, и сами сазнаду у колико могу, и у школи испричају по нешто о њиховом говору, ношњи, идењу у цркву, слави и месту рођења. Македонаца и Отаросрбијанаца има у свима већим местима у Србији, а има их и по селима као „мајстора“ и механџија.

Име; границе и величина. Како се зове округ, у коме ми живимој Како се зове земља у коме је наш округ“ Устаните! Окрените сена источну страну ! Која је земља на источној страни Србијег Окрените се на северну страну! Која је земља на северној страни Србије; Окрените се на ону страну на којој је Босна! Која је то страна 2 Окрените се на јужну страну ! Која је земља на јужној страни Србије% Да покажете стране света на мапи — Б:

Одакле је пекар, од кога купује хлеб — Г.% Одакле је пекар, од кога купује хлеб — Ж.7 Одакле је млекар, који има млекарницу