Učitelj

74 ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 5

Како се ова идеја може помоћи те дл се сад заведе ручни "рад у м. школи7 Резолуција: -

|. Курзисте треба да заинтересују своје колеге и да оснују зборске радионице.

2. Курзисте да изложе своје предмете израђене и да држе говоре и обавештавају грађане.

3. Да се образују дружински пододбори и њихове НАСТАО а по могућству и забаве да држе у корист удружења.

4. Да удружење поради код надлежног министра да ову ствар препоручи расписом школским одборима...

о. Да удружење умоли г. министра народне привреде да помогне оснивање шк. радионица.

Да удружење помаже ове шк. радионице или пододборе.

Све ове резолуције, као и извештај о раду на курсу поднесене су г. Мин. Просвете, који је дао реч да ће у будуће водити рачуна о овој новини.

Честитајући на успеху удружењу ми бисмо желели да овакве курсеве приреди за учитеље и у Старој Србији, јер би они били од. " недогледне користи по нашу српску ствар. Ми ћемо се вратити да о овој ствари у идућем броју проговоримо, а сад остављамо г. Министру Иностраних Дела да о овој ствари размисли. | Ј.

Пројект закона о сталном надзору. Садашњи госп. министар просвете ради, као што смо поуздано извештени, на новом законском пројекту за увођење сталног надзора у оспов. школама. За основу, као што чујемо, узет је пројекат који је саставио наш уважени проф. Вел. Школе г. Др. Бакић, и који је већ прошао кроз Гл. Проев. Савет. Чим шта подробније сазнамо доставићемо читао· цима „Учитеља“. Једино што би сад изложили на адресу надлежпих то је, што мислимо, да не би било рђаво да се бар о том питању чује и глас учитеља осн. школа, Е се већ у Гл. Просв. Савету не зову већ година дана.

Такеа при премештају по о Н — Многи учитељи и учитељице питају чудећи се, каква је то такса, коју имају сад да плаћају наставници, који се премештају из места у место по молби. то се чини на основи најновијег закона о таксама од 16. Децембра 1896. године. Како је тај закоп многима непознат у појединостима изложићемо овде оне одредбе, које се односе на таксирање премештаја по молби, и на унапређења по периодским повишицама, јер се те одредбе ИК тичу учитеља и и