Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 18

А А а ___-__-_

(О овом питању већало се дуго па је донесена резолуција; која гласи:

"Треба тежити да се ручни рад заведг у м. школи у педагошном правцу а предмети за вежбу да се бирају из практичког живота онога места у коме је школа.

Које радње — врсте радова — могу да се узму из практичноз живота за веџбу у школи%

Да се картонажа целокупна предаје у варошким школама а нешто из ње може се узети у сеоским осн. шк.

Да се слојдово столарство заведе поглавито по сеоским школама и то у старијим разредима а вежбе да се врше па оним стварима, које се употребљавају у практичном животу. Поред удесних ствари б овог курса могу се додати сланик, обрамица, подношке, штапићи, брдила, поклопац за чабриће, коленике и цеви од зове, преслица, витлић, мотавило, лопар, стубице за цвеће, грабуље, косиште, лопате и тТ. д.

3. Како би требало завести ручни рад у м. осн. шк.

Резолуција:

Треба тежити да сеу подељеним школама заведе од 102 пре подне према приликама. Четвртак по подне не би требало узимати, већ да остане као и увек. -

Већина је мишљења да би се корисно могли употребити за ручни рад, они часови, гимнастике, кад време не допушта на пољу да се раде. У неподељеним школама не би требало да се заводи.

Ко би требао да набави алат и срества за исти Резолуција: т:

Треба тежити, да општине набављају алат и сав материјал за ручни рад у м. осн. шк. каои остале шк. потребе; у почетку узети у помоћ и друге изворе. (Било је говора о помоћи мин. привреде из класне лутрије са 100 д. свак. шк. радионици).

5. Колика би награда требала бити учитељима који су наставници ручног рада 7

Резолуција:

У почетку не би требао учитељ да тражи награду. Доцније кад ради преко редовних часова, треба тежити да добије награду од државе од 150—300 дин. За свака 4 часа недељно, која ће употребити за ручни рад.

6. Са кољино часова треба завести овај предмет : 2

Резолуција:

Да се ручни рад саведе као обавезан предмет у мушк. осн ше. са 4 часа недељно.