Učitelj

84 КЊИЖЕВНОСТ

ване граматике да напише књигу, која ће се употребљавати као уџбеник

у срп. вишим девојачким школама. Очекујући суд научне критике, која ће имати да оцени како је ова књига одговорила захтевима данашње наукео језику ми ћемо је овом приликом само у кратко пропратити додирнув њену педагошку страну. Полазећи од- познатог и утврђеног педагошког правила које гласи: уод ближега и познатијега к даљему и непознатијему», писац“ се старао да уводи ученице поступно у зграду апстрактне науке о језику, застајкујући овде онде и доводећи у свезу оно што је на реду с оним што је раније било, а стилом лаким и разумљивим. Као што је и природно писац је отлочево књигу аналитичком методом растварајући реченице на речи, а речи на слогове а слогове на гласове и пошто је анализом увео у неколико читаоце у свет језиковних појава и промотрио елементе језика –прешао је на синтезу.

Тешкоће, које и сам писац у своме предговору признаје «што није ова граматика могла ићи упоредо са словенском граматиком него се све тумачило самим орп. језиком, чиниле су. те је по негде одступано од утврђених чињеница у науци о језику али гиме књига опет добија у лакшем _ разумевању, тако да с малом помоћи наставника може бити од велике користи приупознавању младих Српкиња с правилима свога језика.

· Материјал је овако распоређен, У уводу су под Ани Б изложени пој- | мови о граматици, говору, реченицама и њиховој анализи, врсте речи, про- _ мене именица у вези с променама заменичним и придева неодређеног и одређеног вида, појмови о речима: коренитим изведеним и сложеним, слоговима, гласовима и дијалектима. У првом делу је наука о гласовима, у другом делу наука о постајању речи, у трећем делу наука о облицима а у че"твртом: синтакса или наука о реченицама.

Књига има 9 штампаних табака вел. 8% Цена је умерена.

Рачунски задаци за |. разред осн. школе, саставили Јовић и Стевановић, учитељи, издање В. Валожића, Београд 1897. године, цена 20 п. динарских.

Међу учитељима писцима уџбеника и других књига за ђаке основних школа Мијаило Јовић, без поговора; заузимљо највидније место. Тек што нам је дао Буквари Читаннку за 1. разред основних школа, што је држава узела, као «званичну књигу»; тек што је пустио у свет с Дим. Путниковићем «30рицу,“ а Јовић ево већ обогаћава, дечју књижевност књигом, којој исписасмо горе наслов. Заиста примерна вредноћа !

Ну. колико је Јовић плодан «писад“, у тодико је још и разноврсан. До сада омо имали његових радова у историји, причи, џесми, а сад нам се јавља и у рачуници. У овој прилици интересантна је ствар, што Јовић саставља рачуницу за |. разред осн. школе као уџбеник. Не знамо, какво мишљење заступа Јовић у питању о ручним књигама за ђаке основних школа, алп знамо позитивно, да је готово опште мишљење учитеља против ручних књига у опште, а нарочито против ручних књига за 1 и П разред осн. школа. Знамо, да се је и само министарство просвете изјаснило, да у [Ги Џ разрелу осн. школа не треба да буде никаквих других уџбеника, сем читанака. Ну, ипак Јовић је израдио овај уџбеник и за рачунску наставу.

Какви су разлози руководили Јовића за израду овог уџбеника; је ли овим упбеником подмирена каква осетна потреба школска 2