Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ 87

ОД ПАЛА РАНИ НИНА РАНИ ве ен ЕН

уздигнута неким знанственим занимањем. Прије свега то је нека жпвахна, узбуђеност чуствепога живота п према тому душевне делателности, која вазда изгледа нова и веће сензације те јача, побуде».

Тако дефинише ова вредна хрватска списатељка ову душевну појаву, која је код деце особито развијена. Од васпитача се тражи да он обрати за рана особиту бригу и пажњу. Радозналост је код деце таква, да изненађује често и зајвештија и најприбранијег васпитача. Зато је потребно да, васпитач задовољава у првом реду сваку дечју радозналост истинитим Ффактима.

Радозналост дечија је узрок често лакомислености, и непромишљености од којих могу опасне последице изаћи. «Зато бдимо на тим благом најдрагоценијим и најветијим, бдимо пае душама наше деце»!

Економне и пофторне школе у Угарској. У овој је свесци свршетак поучног члавка у којој писац износи градиво, које се учи у ново установљеним економским и пофторним школама.

Школа и здравље наше дјеце је наставак врло красног чланка Милоша, Б. учитеља. У Народном. Васпитању из Гор. Крајине излазе врло карактеристичне песме које је покупио М. Б. кордунаш. Грађу за историју школарства, саошштава Т. Костић учит. У овој сресци су «Обнародовање о учитељској школи» и «Да се богослужења уреде према настави школској како би и ученици могли истима без уштрба присуствовати».

у Књижевном прегледу је пропраћена расправа. «Школа и учитељство пред петровдански сабор 1897. г. написао Љубомир Лотић>.

Нови Васпитач» излази један пут месечно у свескама он 995 штам, табака. Цена му је за Србију 8 дин. год. Ми га нјтоплије препоручујемо нашем учитељству.

Просветни Гласник. Изашла је свеска. 8.. за август (стр. #438—482), са овом сааржином: Службени део (укази Његовог Везичанства Краља, претписи, расписи и одлуке Министра просвете и црквених послова); Радња Главног Просветног Савета (записник 692. састанка, држаног 28. маја. 1897. г., са рефератом М. Иванића о приповетци «Народни Борац», коју је с руског превео М. Глишић); Школски летопис статистика испита зрелости за 1895—96. шк, годину); О «Критикама», од Јов. Миодраговића, професора, Изучавање текстова као предмет и сврха класичној филологији, написао М. Боне, превео М. Ј. П. Оцене и прикази (брп. граматикз за 1 р. гимназија од Љ. Стојановића, реферат Љуб. Протића, професова(; Прелед школских листова; и на послетку Ковчежић |у прилог косом писању закон о зидању осн. школа у Румунију - гласови о школама –— просветни записи —_ белешке из науке — исправка г. Луке Зиме).

Овај службени лист српског министарства просв.и цркв. послова излази већ 18. годину у месечним свескама од 7 и више табака. Издаје га управа државне штампарије, а уређује Љуб, М. Давидовић. Цена му је годишње“ за Србију 12 дин. а ла друге земље!5 дин. (Франака); претплата се шаље управи државне штампарије, Београд.

И да није препоручан од стране министарства, просвете и цркв. поте с тога обвезан да га морају набавити све школе у Краљевини Србији, због оваке одабране и једре садржине требало би да се заузму сви учитељи наших обнов. школа да набаве и читају овај лист потпомажући тиме његов сигурнији опстанак а уједно користећи се свим оним што им је но-