Učitelj

88 КЊИЖЕВНОСТ

требко као радницима на пољу народне просвете да не изостану иза других народа.

У 9. и 10. свесци учитељ за пр. годину изашао је опширнији приказ «Пр. Гласника».

Збирка, Лист за омладину средњих школа. Добили смо број 18. (стр. 273—286) с овом садржином: Диж'те се, песма од Зорка ; Кртве, приповетка из српске прошлости; Хвала Милошу Бајићу; за тим Ђачка писма, од Влајка; Сетимо се; за тим Гласник; па онда Ковчежић; после тога Књижевне вести; п на послетку На крају прве године.

Лист овај. који је у јуну месецу завршио прву годину, излази сваког 1. м 15. у месецу. Годишња, је цена 5 дин., а претплата се шаље: Андри Јовановићу штампару, за уредништво «Збирке», Крагујевад.

За све време излажења овај доста добро уређиван дечији лист стекао је леп глас и препоручен је од стране Глав. Просв. Савета за пок лањање ученицима средњих школа о годишњим испитима.

2 СТРАНИХ

Русекал школа. Опште-педагошки журнал за школу и породицу. Излази месечно под уредништвом Ј. Г. Гуревича. УШ година, бр. 7—8 (ЈулАвгуст) 1897. Петроград.

Ово је највећи руски журнал за општу педагогику; примењену психологију и методику. Осим тога доноси богата извешћа, о кретању руских народних школа. Садржина ових свезака у 27 ситно штампаних табака врло је разноврсна, а за нас би нарочито били од интереса ови крупни чланци: = Средњевековна школа; — Образовање и положај народних учитеља у Швајцарској ; — Нова руска педагогија, главне јој идеје, начини и радници, од П. Капћерева; — О физичком васпитању деце; — Воља и њено образовање; — О односу учитеља, ка ученицима; — О понављању.

Овако простран и свестран педагошки лист препоручујемо. Цена му је 9 рубаља (27 дин.) годишње.

С.

Дђтекое чтенје. Журнал за децу (средњега пораста). Излази у месечним свескама већ 29 година. Уредник Д. И. Тихомиров. Цена 8 рубаља. Москва 1897. св. за септембар.

Велики дечји лист са сликама. Спољашња, је страна листа (артија, олова, слике) врло угледна. Пола је часописа испуњено моралним причама и песмама. Приче су дуже и обично се настављају. Друга се половина, бави поуком. Ту су путописи, скаске о природи, чланци из науке, црте из васпитања великих људи, белешке разне п новости из књига и листова. На крају су разне загонетке. Члаоци су врло брижљиво израђени тако да задовољају укус и литератора, и морадисте и васпитача и Филолога. То је заслуга писаца, који раде на листу а међу овима је велики број првих руских књижевника, који су преко овога листа пружили и деци своју васпитачку помоћ. >

Уредништво овога листа издаје и низ књига за децу са одабраном садржином.

С.