Učitelj

92 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

на пољу наше музичке уметности па чак и са стране као г. Топаловић из Панчева и један професор конзерваторије у Прагу.

Тога дана слављеник је примио много чести:ака и писмених и усмених, које су све биле задахнуте топлом љубављу и жељом да чика Пера још: много поживи и устраје на пољу срп. музичке уметности.

Учитељство наше узима учешће у радости и слави овога свога друга коме има да заблагодари и за многе песмице које је он компоновао за учевике основних школа које се и данас употребљавају у нашим основ, школама и жели да још много година поживи и обрадује и мали свет с којим се је он занимао више од 30 година још с којом лепом песмицом.

Г. Стев, М. Окановић, члан утемељач Учитељског Удружења, који је одлично свршио Учитељску Школу у Београду, по свршеним педагошким и философским студијама на универзитету у Хали и Јени, положио је 22 јули ове год. с похвадом докторат, и Философски. Факултет јенског университета га је промовирао за доктора Философије, те је тако достигло овај највиши научни степен. Ова је појава за похвалу како за г. Окановића тако и 32 некадање наставнике учитељ. школе и за српско учитељство из којег јег. Окановић произишао. Честитамо !

Почасни чланови Учитељ, Удружења. Г.г. Мика Аврамовић, управ. подунав. окр. задруге и Влад. Ђорбевић наст. ратар. школе који су држали предавања на ХЈУ учитељ. окушштини, и то: први, «0 земљорадничким заеругама»“, а други «о свиларству“, изабрати су за почасне чланове Учит. Удружења. Честитамо !

Далн оставке. Илија Радосављевић, Никола Соколовићи Средко СтеФановић дали су оставке на чланствоу Главном Одбору. За, попуњење њихових места расписаће Гавни Одбор распис свима зборским управама чим се сврши учитељски распоред.

Учитељи и учитељице који су премештени у Београд. Овогодишњим учитељским распоредом премештени су у Београд ови учитељи и учитељице: Б. С. Којић, Дим. Соколовић, Коста Глишић, Станиша Станишић, Коста Димитријевић, Михаило Сретеновић, Пера Лукић, Светозар Вучевић. Аранђел Митровић, Анка Карајовановићева, Ружа Протићка, Јелена, Милојковићка, Цана Павловићка, Софија Вујићева, Вукосава Којићка, Савка Радовановићка, Јуца Лазаревићка, Марица Големовићка, Љубица Марјановићева, Даринка Чабрићка и Лепосава, Красићка.

БЕЛЕШКЕ

Министарство народне привреде и учитељи пољонривредници,. Ценећи рад учитеља на пољопривреди и њихов користан утицај на околину Г. министар нар. привреде решио је: да се новчано награде сви они учитељи, који су с успехом неговали ма коју привредпу грану. У том циљу, већ је послат наш друг Дим. Путниковић од стране мин. привреде да обиђе све школ. вртове и опише њихова уређења, за тим да оцени, колико је који од учитеља имао утицаја на своју околину у правцу пољопривредног и економског рада. Ова је одлука г. министра веома корисна и ми му од наше стране срдачно захваљујемо. =

Пример за подражавање. Коликико можв да учини један учитељ, Види се из овога, што саопштава руски лист «Кавказ», да је извршио учитељ у једноме селу, у гориском округу, у Кавказу.