Učitelj

114 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

да, на се узмете материнско старање, и из тога закључујем, како Вам изгледа важан посао — васпитање Вашега сина. Поверење које задобих у Вашем дому, када бејах васпитач Ваше браће, а које Ви и сада потврђујете у Вашем милом писму, не само да ми даје право, него ме и задужује, да Вам, колико могу, помогнем у васпитавању Вашега, сина.

Одавно је казао Жан Пол: „дајте нам боље матере, па ћемо тада имати боље и људе!“ Чега нема код већине матера у наше доба 2 Врло просто: спреме за своју дужност. Неко ће то једва да верује, а то је чиста истина. Заиста, и поред таквога великог значења. најважнијега женинога, повива, па ипак жене не добијају никакву претходну спрему. Често се говори, да је природни такт, чиме су жене 06дарене у врло великом степену, у сравнењу према мушкима, већ особена припрема за материнску дужност.

И не говорећи о матерама, које апсултно немају таквога такта, у других је матера тај такт отишао с правога пута. Жене врло вешто знају да показују свој такт у друштву, али код своје га деце изостављају, јер тамо не налазе ништа, што би им било пријатно, а осећају само муку, самоћу и умор, јер им није изнесена важност мајчине дужности у васпитавању. Пишете ми, да су и Вас мајке плашиле причама, како је веома тешко и заморно васпитавање деце. На несрећу таквих матера има много и премного. Но кажите ми, да ли Вам је која од тих причала за уживања, која налази мајка у дечјој одаји! Такве мајке можете да сматрате као добре и да им се поверите, али таквих ћете матера наћи врло ретко, а особито и у вишим круговима. Тамо се девојчице уче на све могућне и немогућне начине само да сијају у друштву; за дужност пак, која их очекује чују тамо по нешто и то случајно; но то је најчудније, што се нарочито гледа, да се сачувају далеко од тих питања, јер им то »не приличи.“ Код таквога васпитавања, госпођица, можемо ли се чудити, што има толико матере које ради различних задовољстава и посета и заборављају на своју децу, и у размаку на неколико дана па и недеља их остављају на рукама а слушкиња, и слугу.

Ваша жеља, да будете добра мајка, може да одбаци све препреке томе и да поврати све, што је раније остало пропуштено. и ја Вам унапред он да ћете с дана на