Učitelj

ИСТРАЈНОСТ ПОБЕЂУЈЕ 14

с породичне растројености — прошли тако рећи без рада. Срећа је те је утицај тога нерада био неосетан на, осталу децу — али Аца је подлегао томе утицају. Дивљачан по својој природи, размажен, ненавикнут ни на какав рад код куће Аца је једва могао савладати себе да се смири у школи — али да се навикне на рад ту је требало одмах употребити и вештине и школскога рада. А тога није било у почетку у мојој школи.

Пуних три године провео је у првом разреду.

Постао је убојица с тога су га се другови и бојали. Због непажње и незнања био је сваког дана кажњаван.

Па ипак поред свега тога што не учи, што неће да се учи, ја се реших да га учиним човеком. Неколико времена, посветих само њему пажњу. Окретао сам, обртао да видим да ли за шта буди било Аца има дара и интереса. И после дугог посматрања видех да он има највише воље и дара за цртањем. Упућивао сам га том, храбрио, и давао прилике да и другови његови обрате на њ га пажњу и успео сам.

Ох, да сте га видели како је био блажен и радостан кад сам му предао, једног дана, леп блок са овима потребним стварима за цртање!

Од тада скупљао је он сваку књигу и новине у којима се налазило каквих било илустрација, па је из њих прецртавао у свој блок.

Кроз основну школу провукао се како тако с науком али као цртач био је најбољи од свих другова. Кад је био у ТУ разреду дивили су му се сви који су гледали његове радове. Сви су мислили, који га не познаваху, да је то какав старији реалац радио.

Од тада сам изгубио о Аци рачун.

Лањске године добијем о моме крсном имену један повећи аманет са стране поште. Чудио сам се од кога је тај аманет јер ја долазим у ред оних људи који баш никаквих ујака ни стричева немају ни на страни ни овде да би их ови могли чиме — да изненаде. Кад га распечатих видех на велико чудо и моје и свију присутних једну ванредно лепо израђену слику с којом беше писмо врло ласкаве и дирљиве садржине. Погледах потпис. Аца Божић из Минхена. Шаље ми свој најновији рад и захваљује моме труду и старању јер вели све што сам данас постао — а новине