Učitelj

у ДИ

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ У 415

Василије Голубовић за потпредседника.

Василије Терзић за благајника.

Јонан Атанацковић за књижњичара.

Тома С. Тодоровић и Стеван Змијановић за чланове а Риста Трајковић за пословођу.

ОРАШЊИ ЗБОР

93. Нов. пр. год. образован је «Учитељски Збор» за срез Орашки. На

истом је присуствовало четрнаест учитеља.

Збор се конституисао- изабравши за председника г. Јову Анђелковића

учитеља из Вел. Плане, — за потпреседника г. Стеву Димитријевића учитеља Вел. Орашја — за деловођу г-цу Анку Кошутићеву учитељицу из Вел. Цаане, —— за благајника Гг. Петра Ђаковића учитеља из Марковца, — за

чланове управе г. Михајла Крстића учитеља из Крњева, г. Божидара Донића учитеља из Новог Апибеговца, и г-цу Живку Трифуновићеву учитељицу из Лозовика.

'УУЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Управитељима основ. школа Жраљевине Србије

Драга друже,

Главни Одбор Учит. Удружења био је код г. министра просвете и молио га да изволи наредити, да се Учитељском Удружењу изда 2400 дин. као помоћ за 1894. и 1897. г., коју Удружење има да прими из министарства просвете према решењу г. министра из године 1894. У исто време Главни Одбор молио је г. министра, да изволи оштрије наредити надлежним властима да школски одбори за своје књижнице набаве и дружински лист (Учитељ) и педагогику г. Др. В. Бакића, коју је Учитељ. Удружење издало, као први књижевни споменик своме добротвору пок. Јов. Гавриловићу.

Господин министар просвете био је врло предусретљив према Удружењу и за џомоћ рекао је у главном ово: Ја сам рад Учит. Удружења ценио, па: сам с тога и решио још за време мога првог миниозровања, да се Удружењу издаје годишње 1.200 динара, помоћи. И данас мислим о Удружењу добро и имам љубави према њему, јер ми се допада то, што се Удружење одужује свом добротвору, пок. Гавриловићу, издавањем педагогике, коју је стручан човек написао и која је учитељима потребна. Допада ми се то, што Удружење издаје педагошко-књижевни лист, а тим пружа учитељима и учитељицама потребни материјал, да се боље у свом раду усавршити могу, а допада ми св и то, што Удружење потпомаже породице својих другова, које су смрћу породичног старешине погубиле најнужнија срества, за живот. Доброте и милосрђа треба да има сваки, а нарочито они, који другога васпитавају, јер они треба да служе другима као пример за чињење добрих дела. Ако бупет не буде исцрпљен, рекао је г. министар, наредићу благај-. нику, да Удружењу изда помоћ за обе године, али ако буџет буде исцрпљен, онда моја жеља, да Удружењу помогнем, остаће неостварљива за. сад, јер се преко буџета не сме трошити.

Говорећи о Удружењу г. министар је распитивао и о томе: колико учитеља и учитељица примају лист и колико их је узело педагогиву, коју је Удружење издало. Главни Одбор био је дужан казати о томе оно птоу