Učitelj

Ј

638 · РАСПРАВЕ ПО ЧЛАНЦИ

били смо у начелу ЛР уџбеника. И данас су највише уџбеника написали баш ти некада највећи противници уџбеника ! |

Да би избегли механично рачунање које се је усмено радило као и писмено, препоручивано нам је десетично рачунање као помоћ, као средство, и написан је уџбеник у томе смислу. А ми онда ударисмо у другу крајност, те механично рачунање заменисмо десетичним; па кад је час рачуна, чујете у школи само десетица, јединица, десетица, јединица — да вам уши заглуну!! Душа ваља, у последње време та се ствар поправила, и, како ми се чини, већином се рачуна правим, логичним, ПРИ ОЛИ. рачунањем јединичним. Али још има велики број школа у којима се још рачуна десетичним рачунањем. Ради тога реших се да напишем ово неколико редака.

Да би се боље разумели да кажем један задатак како -се рачуна десетичним, а како јединичним рачунањем. На пример има да се сабере: 38 оваца и 25 оваца. По десетичном начину рачуна се овако: 3 десетице и 2 десетице јесу 5 десетица. — Даље, 8 јединица и 5 јединица јесу 13 јединица. У 13 јединица има. | десетица и 3 јединице. Ова 1 десетица и оних 5 десетица јесу 6 десетица. У 6 десе„тица има 60 јединица и оних 8, јесу 63 јединице... Једва једном изађосмо живи на крај! Избројте, читаоци, колико је пута само у овом једном и то најмањем задатку речено: десетица, фединица, десетица, јединица !!

Јединичним пак начином овај би се задатак радио овако: 30 оваца и 20 оваца јесу 50. Још има 8 оваца и 5 оваца, то је 13 оваца; ових !3 оваца и оних 50, јесте 63 овце. Готова посла за час!

Да не показујем примерима, (јер би се сувише дуго " отеглој како се рачунају остали рачуни — одузимање, множење и дељење — по десетином а како по јединичном пачину, навешићу само то, да је по десетичном начину одузимање и дељење прави стари механизам и оно исто што и писмено рачунање, а множење је заплетено као годи сабирање. И кад.не би било других разлога за избегавање овог десетичног рачунања само ово било би довољно оправдавајући разлог за то.

Из овога јасно се види да је јединично рачунање, као што мало час рекох, право, природно и логично рачунање,