Učitelj

НЕШТО ИЗ МЕТОДИКЕ РАЧУНА 6:30

а сем тога оно је краће и брже. За доказ да је јединично рачунање природно и логично треба да се сетимо онога, правила да дете треба да има бар приближан појам о стварним количинама које се бројевима исказују, и које рачуна. А шта дете замишља кад говори ове десетице и јединицег Замишља голе бројеве. Сасвим друкче изгледа и друкче оно мисли кад каже 3 дес. и 2 дес. а друвче кад каже 30 оваца и 20 оваца. У овом случају (јединичном) оно замишља и помишља на стварну количину (гомилу) оваца.

Из овога не треба сад извести други погрешан закључак да нам десетице и јединице не требају ништа. Оне нам требају, али само као средство, кад ђак не зна у јединицама да нешто израчуна. 'Тада долаве у помоћ десетице као мањи број. За то треба ђака поново питати у јединицама колико изпосе два броја који је израчунао помоћу десетица. На пр. ђак није знао колико је 40 и 50, па је израчунао колико је " дес. и 5 дес. и казао да су то д дес. или 90 јед. У том случају треба га опет питати: Дакле, колико је 40 и 502 Ово је главно и нужно да зна и овако да каже. Дакле, опет га треба на јединично рачунање, а оно са десетицама била је само помоћ у нужди што није знао колико је #40 и 50 у јединицама.

Према овоме сва погрешка и састоји се у томе, што је код десетичног рачунања средство узето за циљ; што је посредно постало главно, а главно постало споредно.

П. Друга два начина рачунања. -

Односно реда којим треба прелазити бројеве при предавању рачуна у осн. школи, такође постоје два мишљења.

По једном мишљењу треба. прелазити сваки број за себе, редом, радећи у исто време сва ћ вида рачунања са тим бројем. Тек од 80 може се узети цела десетица. Над се пређе на стотине, онда се прелази свака стотина за себе. Кад се пређе на хиљаде, тако исто. И увек се раде сва 4 вида рачунска заједно при свакој стотини, или, ако се раде хиљаде, при свакој хиљади.

По другом мишљењу треба прелазити сваки вид рачунања за себе најпре са самим десетицама до 100 па онда са самим стотинама, до 1000, и најпосле са самим хиљадама, до 10.000 дакле с уокруглим“ бројевима. После десетице и јединице, (95, 38) стотине и десетице (840, 270), хиљаде