Učitelj

ЗА ШКОЛУ И УЧИТЕЉА 651

додају још и наше неминовне честе политичке промене на највишој управи — које су у осталом у доба препорађања, у коме ми данас живимо, неизбежне — онда нам излази јасно пред очи не само немогућност надзиравања многих надзорника непосредно из Министарства, већ и то, какав се опасан рад надзорника без контроле може развити.

Даље, помислимо, какав ће решпект имати среске власти од среског школског надзорника, па и саме општинскеф А, како ли ће тек бити, кад се буде знало да иза леђа среског надзорника стоји виша, обласна, просветна, власт, која може и среску власт ухватити за јаку, због њена немара и злоупотреба према школи и просвети. Тек. онда ће се решпектовати наредбе просветних власти, онако као што се сада решпектују наредбе војених власти, када и просветне власти буду имале оно право које сада имају војене власти, да без жалбе Министру кажњавају и општинске председнике и среске начелнике.

Но исто тако важан је и онај трећи разлог, који говори за обласне надзорнике. Према данашњем уређењу Министарства просвете оно пије право министарство, већ једно обично надлештво. Оно је толико оптерећено ситним, неминистарским пословима и послићима, који пре приличе општинској судници но министарству, да апсолутно није у стању да врши праве министарске послове, да буде право Министарство просвете, које ће водити бригу о унапређењу _ опште народне просвете и које ће вршити уопште највише просветне послове. За тд нам и јесте данас ова грана државнога живота најслабија и најзапуштенија, место да буде најјача и најнапреднија, тако да је вајкадашње Министарство просвете претечено од, тако рећи, јучерашњега Министарства привреде. А, наравно, да друкче и не може бити, кад Министарство просвете мора да решава и пише хиљаде решења годишње о исписивању свакога појединога ђачића на Златибору, под Мирочем или у Хомољу, о свакој жалбици окорелих сеоских зеленаша или покварених општинских писара, кад мора највиша просветна власт да издаје непосредне наредбе о сваком некупљеном сунђеру, о сваком не оправљеном окну, 0 свакој појединој ситници и маленкости. Па онда не треба да се чудимо што поред ових безбројних неминистарских и непросветних послова не може