Učitelj

618 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

зичких и психичких сила и сагласношћу између осећања и мишљења, хотења и владања, даје хармонијско образовање пи савршенство човечјега харанктера, — што се сматра као највиши идеал целокуннога васпитања.

И наши народни идеали мењали су се у току историјскога развитка српске државе и српскога народа. Некад су највише цењени храброст и јунаштво код мушкога пола, а смерност и вредноћа код женскога пола, као што се то види из српских народних песама. Неко време истицале су се као највеће врлине побожност и понизност. Доцније се уздизало највише пожртвовање за. своју отаџбину, нарочито за време ратова за ослобођење народа из туђега ропства. А у најновије време истиче се национална идеја изнад свију других тежњи српскога народа.

Ово се може лако појмити. Ми имамо мало пријатеља, а много непријатеља међу другим народима. Српски народ долази у непосредни додир с девет других народа, од којих нам се не показују као прави пријатељи ни они, који су с нама једне вере и једнога племена, а камо ли онн, који су друге вере и друге народности. После, ерпски је народ подељен, политички и конфесионално; подељен је на три вере и на неколико држава, и у овима последњима управља се њим на пет, шест различних начина, према равличним уређењима у разним областима. Најпосле, српски је народ сравмерно мален, те се у бројном погледу не може мерити с великим народима европским. — Отуд је са свим природна тежња српскога народа, као и свакога другога, да се он ослободи и уједини, те да на тај начин постане јачи, и да лакше може радити на свом усавршењу у разним правцима, а нарочито у културном погледу.

Ова је тежња, тако јака, да је већ обухватила наш народ у свима српским областима. Ову националну идеју заступају не само писци и политичари, него и сви остали свесни чланови нашега, народа. Она је ушла већ и у наставни план наших школа, У нашим основним школама учи се и упознаје _