Učitelj

800 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

дивљења, начин да се њихова врста одржи (тј. да је то, што оне своје светлеће се цветове преко дана, отварају, уочљивије по инсекте и да опет произвођеље- мириса и меда служи такође за оплођавање биљке инсектима; да се од некорисних инсеката бране; да имају свакојаких мера, А би своја семена распрострли на што је могуће даљу област итд.): о томе у ранијем описивању већином није било речи. Готово само на спољашње карактере, на зубне Формуле, на бројање прашника и тучкова и на израду једне што је могу ће потпуније терминологије полагаше се све и сва, нарочито у ботаничкој настави. А јесу ли ова знања доиста од таквог значаја, да се на њих употреби један велики део драгоценог школског времена7 Да ли је један лист пердсто-цепљен или перасто-резан, то једном човеку, којп није ботаничар од струке, мора са свим свеједно бити. Па и докле се такво знање одржи Тек што је се ученик отргаб од школског приморавања на учење, а он одмах то знање као тежак баласт уотура преко себе.“ М доиста нема да се тужи, да је нешто велико и много изгубио! Зло је кад он кроз шуму и поља иде као странац и кад он о грађи свога сопственог тела не зна много више од безазлена детета. П. Зрепсег допста не прегони кад каже: „Неки људи, који би се заруменили, кад би их човех ухватио да кажу Ептртдез место Ештраег, или који би само најнезнатнију сумњу у њихово знање о Фабулозним радњама једног такође Фабулозног поубога примили као увреду, ти исти људи не показују ни најмањег и при признању, да не знају, где је Евстахијева труба, које су радње Бичмене мождине, који је нормалан број срчаних удара, и како дишу плућа 7“ (НАСТАВИЋЕ СЕ)

оф о —––—–——

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

ЕРЕТАЊЕ ДРУШТАВА А) СРПСКИХ

Срп. Ењижевна Задруга. На дан 3. маја држата је У годишња скупштина ове наше вредне културне установе. На овој скупштини посвршавани су ови послови: прочитан је извештај о раду управину у 1897 год, Извештај је био прилично отшширан и прегледан. По овом је екупштина усвојила предлог управе којим се проглашавају за добротворе извесни ревносни скупљачи а тако исто одала, је хвала и признање скупштина и осталим повереницима, који су својим живим заузимањем показали достојни тог признања.

КА ово се код нас у настави доста често заборавља; нек се само отаљава дуосност, а како — то нека је споредна ствар (а што би требало, да је главно)!

Реф;