Učitelj

~ УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ у 815

1

Началник ср. поцерског пита глав. одбор, да ли је, и коме, предао 500 динара за мишарски споменик по решењу учитељске скупштине '

Одговорити г. началнику, да ће гл. одбор послати новце, чим се споменик почне дизати.

о Г. Глигорије Поповић учитељ из Вучитрна моли, да му се шаље лист у пола цене. Одлучено да му се лист шаље у пола цене.

ХЛ Председник беличког збора г. Веља Павловић шаље прерађена правила «за давање помоћи породицама умрлих учитеља — учитељица.»

На реферат г. Кости Г. Крстићу.

хип

Благајник глав. одбора г. Л. Обрадовић извештава, да је предао г. Путниковићу 600 динара одређених из министарства просвете за школски музеј. У исто време јавља да је главни одбор из своје касе такође издао (раније) 500 динара за школски музеј. Моли, да ово глав. одбор прими к знању.

По овој ствари решено је: да г. Путниковић положи рачун главном одбору. Ово решење доставиће г. Путниковићу деловођа.

Деловођ, 5 , председник, Б. Г. Кретић = - Урош Благојевић

Б) РАД ЗБОРОВА Београдски учитељеки збор

ПТ Састанав држан 1 марта 1898 год.

Председнин збора г. Ђ. Ивковић отворио је овај састанак у [0 и по часова пре подне. А одмах затим заблагодарио је збору на поверењу, споменувши да ће се трудити свим силама, да једном п београдски збор отпочне у овој години озбиљан рад за напредак школе и учитеља. А после прочитаног записника прошлог састанка, изнео је на дневни ред скраћени програм за ову годину. Тим поводом рекао је, да је нацрт скраћеног програма, израђен у школи код Саб. Цркве, и да су наставници палилулоке школе у неколико тај нацрт изменили и допунили. Питао је збор, жели ли да се цео нацрт прочита од једанпут, или да се чита понаособ предмет по предмет у појединум разредима; И по жељи целога збора буде цео нацрт скраћеног програма прочитан од једанпут и у начелу.примљен. А после овога, приступило се читању предмета у појединим разредима. Из српског језика. у скраћеном програму ушао је овај став:

«У свима разредима остаје све по утврђеном програму, осим што се у ГУ раз. изоставља: «разликовање падежа у имена и времена у глагола» «У живој дебати о овом ставу участвовади су г.г. Урош, Јовић, Ивковић,