Učitelj

МОРАЛНО ВАСПИТАВАЊЕ ДЕЦЕ У РОДИТЕЉСКОЈ КУЋИ 9

Ви видите како се непрекидно понавља реч: право је. Сама та реч довољна, је да искаже све дужности. Она је и деци јасна. Она изазива осећај, који је код свију људи јако укорењен — осећај правичности. Од свију ствари правичност треба сваки од нас да воли, и да је на делу изводи.

7. Преданост послу

Исто тако можемо да изложимо и значај речи рад.

» Ти једеш, па је право да то и заслужиш. Други људи справљају то што ти трошиш, право је да ити њима даш у замену ствари које сам начиниш.“ |

Ово се може рећи и детету од шест година. То је доба, када треба привикавати и стварати детету вољу за рад. С времена на време, дете требе да врши омање погруке, лаке домаће послове, да поређа столице у соби, да почисти кујну, да постави сто, да унесе дрва и донесе воде, да чува стоку; а има и других сличних а омањих послова, које деца, према својим годинама, могу да раде, Опште је правило: да су деца дужна да помажу своје родитеље у свима домаћим пословима, као и у радњама где то могу. Који им се пак посао свиди, треба га с њима радити весело, треба их похвалити за труд и успех; научите децу да буду срећна у раду, па ће она рад заволети; тиме ћете

их кроз цео живот опростити најпрезренијег порока — лености. На исти начин ћете охрабрити децу на учење, кад постану ђаци.

Деци треба за раније да улијете ту мисао, која ће им доцније омилети рад у животу: да изберу какав занат по свом укусу, да помишљају на унапредак, као и на будућност: доћи ће дан, када више неће бити деца. Помозите им, да и то схвате. Ми ћемо им свим силама помоћи да изуче и доврше свој занат, који ће децу најзад оспособити да сама себи хлеб зарађују.