Učitelj

16 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

7

држање пултове даске; из једне металне полуге, која служи за. дизање пултове плоче, и најзад из једне направе, којом се аутоматски издиже један клис при укошавању горње даске пулта (за читање) и опет спушта при враћању у положај за писање. Слика 3. показује један пресек пулта у положају за писање, где се види конструкција полуга које му служе као ослонац. Оквир на коме стоји пулт а у коме стоји и једна рупа за мастионицу, покреће се између бочних страна клупе,и носи покретну пултову даску с којом је у вези помоћу две шарке. Клисови, који служе за по· дупирање, покрећу се одмах испод оквира по металним ши- | нама, које наличе на слово Е, а да. би се спречило колебање пултовог оквира у страну носе на унутарњој страни

а – | пр

ес

један метални наставак, који се креће у једном жљебу на боковима оквира.

При кретању томе повлачи се и тај зубац, који кад се извуче, горња пултова даска у положају за писање причињава те се на њега врло добро ослања. За издизање пултове даске при читању служе нагнуте полуге, које положајем уздигнутих осовина, граде ослонац пултовој дасци тако, да се не може сам никако склизнути.

·" Слика 4. показује један пресек на крају пулта кад је овај намештен за читање, и механизам полуге. Осовине полуге леже с једне стране на доњој страни пултове даске, а о друге стране на бочним даскама клупе.