Učitelj

38 ЗАКОН

Време од овога дана до 16 августа, односно до 1 септембра одређује се за главни школски одмор. Осим тога предавања се сем недељних и празничних дана неће држати: сваког четвртка после подне, о Божићу од 23 декембра до краја године, о Ускрсу од Великог Четвртка до Томине недеље, и о берби седам дана кад то месни школски одбор одреди.

Чл. 14.

Свако мушко и женско дете, које живи у Србији, дужно је да сврши основну школу.

С 15.

У освовну школу примају се деца, која ! септембра те године не буду млађа од 7 ни старија од !0 година.

(О изузетним случајевима одлучује министар просвете.

Чл. 16.

ЖКенска деца уче се у основној школи с мушком заједно само

· онде, где нема засебне школе за женску децу. Чл 17

Упис ученика врши се овако:

У првој половини месеца маја дотични свештеник подноси школскоме одбору, по протоколу рођених, списак све живе мушке и женске деце у осмој години. Ову ту децу одбор упибује за ученике 1 разреда. Ако број ове деце не буде довољан узимаће се поступно старија деца до десете године која дотле нису уписана. Првенствено ће се уписати мушка и она деца, чији родитељи зажеле да своју децу школују.

Чл. 18.

До почетка школске године срески лекар је дужан бесплатно прегледати сву децу уписану за школу и болесну децу предложити да се стално или привремено ослободе од школе.

Чл. 19.

Свако дете које буде уписано у основну школу мора је уредно походити.

Као оправдање за недолазак служиће болест или други важни узроци, који се морају доставити учитељу, а он цени, је ли изостанак оправдан или није. Изостанци се бележе један пре а један после подне.

Свако пола дана сматра се као један изостанак.

Чл. 20. За неуредно похођење школе родитељи и старатељи ученички биће кажњени: за првих 10 неоправданих изостанака опоменом, а