Učitelj

О НАРОДНИМ ШКОЛАМА 39

за даље казниће се новчаном казном, у корист школске касе, и то по 0:20 динара за сваки неоправдани изостанак.

Ове казне изриче месни школски одбор, а извршује председник или његов заступник, који, ако не наплати казну у року од 30 дана, платиће је сам.

Ова одредба вреди и за државна забавишта. Дужност и одговорност старалаца и родитеља простире се и на све оне, који узимају децу у службу.

У случају, да се новчана казна не може наплатити, замениђе се затвором, рачунајући 2 динара за дан затвора. Дан затвора рачуна се у 2% часа. -

9121. Из школе се ученици могу исписати:

а) због болести и слабости без наде на оздрављење;

6) због болести, које би биле опасне по друге ученике, — обоје по бесплатном уверењу среског општинског лекара;

в) због крајње инокоштине и сиромаштине:

г) због престарелости ако мушкарац пређе петнаесту а девојчица тринаесту годину.

2 Е.

Преко године бележиће се на крају свака два месеца оцене о успеху у наукама и владању ученика, а тако: исто и сви подаци о, ученицима, које пропише министар просвете и црквених послова.

Чл. 29. На крају сваке школске године у свакој школи држађе се годишњи испити и ученици превести у старије разреде. Све ближе одредбе о овим испитима и о превођењу ученика као и о, издавању сведочанстава и прелазу у друге школе пропшсује министар просвете и црквених послова.

Џл 24.

Деца, која приватно уче, морају учити по програму за редовне основне школе и полагати испит у јавним основним школама. Такса за те испите биће за школску касу 20 динара, и за сваког учитеља, који буде испит вршио, по лет динара. Али вико нема права да полаже у једној години испит из два или више разреда. О изузецима овог последњег за старију децу одлучује министар просвете и црквених послова. (

«