Učitelj

О НАРОДНИМ ШКОЛАМА а 43

Чл. 46: . За учитеља и учитељицу може бити постављено оно лице, које је служило као приправник или као приправница најмање две године и положило учитељски испит.

. Чл, 47.

Учитељице се постављају само у женским школама, но у недостатку мушких кандидата могујбити постављенси у прва два разреда мушке школе.

Чл. 48.

За вишег учитеља може бити постављен учитељ, који је служио најмање десет година и за то му је време рад оцењиван најмање са врло добар, а уз то положио виши учитељски испит, или професорски приправник, који је положио професорски испит или виши учитељски испит.

За вишу учитељицу може бити постављена она учитељица, која је служила најмање !0 година, а за то јој је време рад оцењиван најмање са врло добар, а ув то још и положила виши учитељски испит. > %

Првенство на више учитељско место у грађанским или девојачким школама имају они кандидати, који поред положенога испита знају и ручни рад (слојд или женски рад) или коју од ових вештина: пртање, свирање или певање или су се одликовали на школској књижевности.

Чл. 49.

За приправника или приправницу у основним школама може бити постављено оно лице, које је редовно свршило учитељску школу односно Вишу Женску Школу са учитељским испитом ил које је положило испит зрелости у средњој школи.

Чл. 50. . Наставници у јавним народним школама могу бити само девојке и жене учитеља основних школа. Садање удате учитељице, које нису жене учитеља, могу сеи даље задржати у служби; но ако ма на који начин престану бити учитељице, не могу се више у службу вратити.

Тр 5: -

Кад се наставник први пут уводи у дужност, он ће чинодејством месног свештеника пред школским одбором, односно пред управником, положити ову заклетву: ·

„ја, Н. Н. ступајући у звање наставника, заклињем се Свемогућим Богом да ћу Краљу Србије Александру [ бити веран, да