Učitelj

| сз > т о =

ћу се Устава. савесно придржавати, да ћу законима и законским наредбама власти бити покоран, да ћу своју наставничку дужност ревносно и тачно вршити, да ћу се клонити свега онога што се не слаже с мојим звањем. Тако ми Господ Бог помогао и тако да, могу дати одговор на његовом страшном суду.“

Наставнике уводи у дужност школски управитељ или где овога нема, председник школског одбора.

Чл. 02:

Забавиље имају годишњу плату 600 динара, која се после пет

година повишава на 720 динара годишње.

Забавиље у државним забавиштима плаћају се из државног“

буџета. Чл. 59.

Учитељи имају почетну плату 800 динара годишње, која се после сваких пет година периодски повишава по одредбама овога, закона. Периодских повишица има шест: прве три повишице су по 250 динара, а друге три по три стотине (300) динара на годину, тако да је највећа плата учитељима 2450 динара годишње.

Учитељице имају почетну плату 750 динара годишње, која се после сваких пет година перидски повишава са 250 динара на; годину а по одредбама овога закона. Периодских повишица има такође шест, тако, да је највећа плата учитељицама основних школа 2250 динара на годину. .

Учитељи и учитељице примају своје плате и повишице из окружног школског приреза.

Чл. 54. -

Виши учитељи имају почетну плату !800 динара на годину, која се после сваких пет година периодиски повишава по 360 динара годишње, тако, да им је највећа плата, 3600 динара на годину.

Више учитељице имају почетну плату 1500 динара годишње, која се после сваких пет година периодиски повишава са 250 ди-

нара на годину, тако, да им је највећа плата 2750 динара на годину.

Виши учитељи и више учитељице добивају своје плате и по-

вишице из државног буџета. 5 Мет 50.

Учитељима и учитељицама, кад постану виши учитељи, односно више учитељице, урачунавају се године службе проведене у основној школи као да су их провели у грађанској, односно девојачкој школи, и према томе ће им се одређивати плата и периодска повишица. у