Učitelj

исл О НАРОДНИМ ШКОЛАМА

Чл. 56.

Приправници и приправнице немају никакве плате.

У р Чл. ЈЕ = ________________

Право на повишицу плате, која је на реду, добива учитељ после сваке пете године ако му општи ресултат оцена за то време износи врло добар. Година, у којој је учитељ добио слабу оцену, неће му се рачунати ни за повишицу ни за пенсију.

Ако-би учитељ које године ма из каквих оправданих узрока, и без своје кривице, остао неоцењен, та ће му се година рачунати и за повишицу и за пенсију.

Ако који учитељ у току једне школске године пређе из једне школе у другу, онда ће му се оцена рачунати у оној школи у којој је дуже радио. -

Све ово важи за учитељице, више учитеље и више учитељице.

Чл. 58.

Сем редовне плате учитељи и учитељице основних школа имају бесплатан стан и огрев, које су им дужне давати дотичне школске ошштине.

Стан мора имати најмање две собе с кујном и потребним стајама и не сме бити удаљенији од једног километра од школе.

Ближа правила о грађењу школа и учитељских станова прописаће министар просвете и црквених послова у договору с министром грађевина.

Ма. 59. :

Ако школска општина не би могла дати стан, биће дужна за стан и огрев дати новчану накнаду, која у Београду износи 50, у окружним градовима 35, у осталим градовима 30, а по селима 20 динара. месечно. =

Чл. 60.

Но ако у једноме месту учитељују отац и кћи, мати и кћи или две неудате сестре, имају право само на један стан односно на једну накнаду за стан и огрев.

Удата учитељица нема права на стан односно на накнаду за. стан и огрев.

Чл. 61.

Поред редовне плате и станарине, могу се из буџета министарства просвете давати учитељима и учитељицама и нарочити додаци, по месту службе, из призрења на тегобу или важност службе у томе месту. Оваква места могу доносити од 250 до 500 динара на годину, као додатак ономе ко у њима служи. Но чим се учи-