Učitelj

~

О НАРОДНИМ ШКОЛАМА 9

5. да прегледа и одобрава буџете појединих школских општина, као и рачуне њихових благајника и да им издаје разрешнице;

6. да води надзор над руковањем свима Фондовима намењеним народним школама у своме округу, а да о неправилности руковаоца извештава министра просвете и црквених послова, како би он могао према њима на време предузимати законске мере, ради обезбеђења интереса Фондовских.

Чл. 102.

Окружни школски прирез разрезивађе се на све пореске главе у округу, а по сразмери непосредне порезе и наплаћиваће се уз државни порез под засебном рубриком.

Наплаћени школски прирез предаваће се окружној благајни, која ће по распореду, који буде утврдио окружни школски одбор. уредно слати потребне суме новаца среским властима, ради издавања плате наставницима.

Чл. 108.

Сваки школски округ има своју каву, у коју ће улазити:

|. сав окружни школски прирез;

9. сви добровољни прилови или завештања намењена свима, пли појединим народним школама у томе округу; и

3. казне, које су по одредбама овога закона, а у корист ове насе изречене и наплаћене. (Члан 99 и 100).

Окружном школском касом располаже окружни школски одбор, а рукује окружни благајник по одредбама овога закона и по наредбама и прописима министра просвете и цркв. послова.

Благајник је дужан поднети рачуне школском одбору на преглед, а и месном рачуноиспитачу Главне Контроле, који даје разрешнице председнику одбора као наредбодавцу и благајнику као рачунополагачу.

Стање окружне школске касе министарство просвете предаваће јавности.

Чл. 104.

Град Београд и сви градови, у којима се председници постављају Краљевим указом, чине сваки за се школску општину, која има све оне дужности школске општине и школскога округа, које су прописане овим законом. За вршење ових дужности сваки град има свој школски одбор.

Чл. 105.

Школски одбор састављају : |. Председник општине;