Učitelj

58 ЗАКОН

9. Школски надзорник (само у Београду и окружним градовима);

3. Месни лекар, кога одреди министар просвете и црквених послова; Х

4. Пет општинских одборника, које одбор из своје средине изабере, и

5. Управитељ основне школе, који је у исто време и деловођ школског одбора.

Прелазна наређења,

Чл. 106.

Грађанске школе отвориће се још у почетку 1898—99. школске године, а првенствено у оним местима, у којима се буду укинуле више или ниже гимназије.

За ове ће се школе употребити оне зграде, у којима су биле смештене укинуте гимназије: а девојачке школе отвориће се, ако за њих буде буџетске могућности.

Чт 107.

У недостатку кандидата с квалиФикацијама прописаним чл. 148. овог закона, за прве више учитеље у грађанским школама могу се привремено поставити: предавачи средњих школа, који још нису положили професорски испит, и учитељи основних школа, који су служили као стални учитељи најмање 10 година, а за то време имали

" просечну оцену најмање 4'|,. ·

Ово исто важи и за привремене више учитељице по девојачким школама.

Привремени виши учитељи и привремене више учитељице поставиће се за сталне када буду положиле прописани виши учитељски испит, а дотле задржавају сва своја раније стечена права.

Они од садашњих учитеља, који свршили Учитељску Школу, служили као учитељи 20 година и за све то време оцењивани као врло добри и одлични могу бити постављени за више учитеље без полагања испита.

Чл. 108.

Овлашћује се министар просвете и црквених послова, да на трошкове око отварања грађанских и девојачких школа као и на плате наставника у тим школама, може утрошити уштеде из буџета министарства просвете и црквених послова за 1898. рачунску годину, а из партије, која је одређена на плате свих наставника средњих школа