Učitelj

ИЗВЕШТАЈИ СА КУРСЕВА

продужило, то би оно располагало знатним бројем модела, које би, „као угледне моделе, могло слати на поклон или чак и продавати појединим школским радионицама.

Поред · практичнога рада у радионицама, који је трајао по 8 часова дневно, курзисти су имали и теориска предавања, после свршенога практичног посла. Кад су теориска предавања завршена, држате су конференције, на којима је сваки курзрста износио своје мисли о ручноме раду у опште, и о његовој примени у нашој школи на по се. -

28. августа курс је завршен полагањем твориског испита из свега онога, што се је и на пракси и на теориским предавањима учило. Од стране министарства просвете био је изасланик на испиту, ау исто време и председник испитне комисије, ретеренат за основну наставу, г. Јован Миодратовић. Од стране мннистарства народне привреде био је изасланик секретар, г. Вујић. Обадва, су изасланика потписали и сведочанства курзистима. Од гостију су на испиту били г. Др: Свет. Марковић, лекар, који је за све време курса, бесплатно лечио оне курзисте, који су боловали; г. Љубомир Ковачевић, професор Велике Школе, који је са интересом пратио одговоре појединих курзиста, међу којима беше и његових ђака, којих се он сећаше и после толиког броја година.

Испит је показао неочекивани успех, јер скоро половина курзиста беше оцењена највећом оценом. Успех је на испиту био такав, да је била оправдана радост г. председника комисије, који, по свршеном испиту, у своме исцрпном а за курзисте пуном утехе говору, захвалив курзистима на показаноме успеху, рекао, да осећа двоструку радост што му је у део пала та част да присуствује испиту из онога предмета, за који је он у теорији пропагирао, и из кога се је овако сјајан успех постигао; напомену, да ће се у министарству водити рачун о онима који су свршили овај курс, ида ће се увек на њих и њихову заузимљивост рачунати, кад се где год буде отварала школска радионица за предмет, коме је и новим законом ујемчено место у народној и грађанској школи. На крају свога говора изрази жељу, да у идућој школској години буде много већи број школских радионица, којих је ове године било 13 — незави-– дан број!

После свршеног испита курзисти су спаковали своје моделе, а после подне примили сведочанства.

Како су многи од курзиста морали још исте вечери путовати возом, то се договоре да се после вечере нађу у башти гостионице „Петроград“, где ће се мало провеселити, а одакле ће лакше и