Učitelj

ИЗВЕШТАЈИ СА КУРСЕВА 63

__-_-_______-__- 1 2 А ИМА рони 0Е__________ 5 пен рен 55

. ПОЉОПРИВРЕДНИ КУРСЕВИ ЗА УЧИТЕЉЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА у ТОПЧИДЕРУ, БУКОВУ И КРАЉЕВУ.

Пољопривредни курс који је ове године приређен у Топчидеру, за учитеље осн. школа завршен је 10. августа ове год. сјајним резултатом. ·

Курс је отворен 10 јула у 8 час. пре подне у присуству свих курзиста — 32 — и њихових наставника, а предавања су почела, одмах за тим у 9 часова истога дана.

На курсу је предавано: Градинарство, Воћарство, Виноградарство, Пчеларство, Свиларство и Плетарство.

Предавања из свију ових предмета држана су упоредо са извођењем одговарајућих практичких радова, тако, да се ос правом могу назвати практична предавања.

Курзисти су примерном тачношћу посећивали предавања, а резултати испита држаних по свршетку предавања најбоље су показали са колико су збиље и труда радили курзисти.

Од њих тридесет и два, положили су испите осамнаест одлично, дванаест врло добро и један добро, а један је одустио од предавања, раније због болести.

Када се узме у оцену, да су програми предавања, били доста, опширни, испити врло озбиљни, а оцењивање строго, онда се на оваком сјајном ресултату може честитата и наставницима и курзистема. Ови вредни људи који прежалише свој школски одмор, па га употребише на овај користан рад, који ће и њима и отаџбини донети користи, заслужују сваку хвалу.

»

У Букову је трајао курс месец дана, од 10. јула до 10. августа, а прошлогодишњи курс трајао је петнаест дана. Курзиста је било 32 редовних, и то 30, који су уживали државну помоћ, а два су била о своме трошку. Предмети су предавани исти, који и на курсу у Топчидеру, али је нарочита пажња обраћена на овоме курсу плетарству. Курзисти су показали велико интересовање за плетарство, и у њему су показали одличан успех. Почели су од чишћења плетарског материјала, па завршили израдом шешира, корапа у разним облицима, од најпростијих до најфинијих. Рађени су и рамови за слике. Израдили су 198 предмета, које су собом понели. Предавања. су била теориска од 7—9 пре подне, и практична од 9—411 пре и од 2—6%, по подне.