Učitelj

64 школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ

На испит је дошло 30 курзиста, јер су двојица због болести отишли пре. Већина их је положила испит (20) са одличним успехом, а остали са врло добрим. Ив ових испитних оцена, најбоље се види, како су учитељи курзисти озбиљно схватили своју дужност, да би својим знањем што више користили своме народу.

Сви су курзисти становали у школској згради где су и хра-

ну имали.

У Краљеву је било 28 курзиста; и овде је трајао курс месец дана, од 10. јула до 10. августа ове године. Предавања су држана од 8—11 пре, и4—7 по подне — а била су теориска и практична. Предавани су исти предмети, који су предавани и у Топчидеру и у Букову. Испит је испао на опште задовољство, јер од 28 курзиста положило је њих 18 са одличним, а 10 са врло добрим успехом.

Ми се само можемо радовати и честитати овим вредним радницима на тако сјајном успеху. А велику захвалност дугујемо и г.г. наставницима тих курсева, који су показали великог труда поучавајући учитеље, да би што више знања добили на тим предавањима.

ШКОЛОСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ

Под овом рубриком пропраћамо све новије појаве на просветном пољу у свима важнијим европским и др. културним државама.

ШПАНИЈА

Школске прилике у Шпанији. Какве су се погодбе тражиле у прошлом веку у Шпанији од кандидата за учитељску службу, најбоље се види из краљева указа од 1771. год. Кандидат мора: | поднети сведоџбу од архијереја да добро зна доктрине Христове науке; сведоџбу да је доброга владања; сведоџбу да је чисте крви, т. ј. да је шпанске народности без смеше крви арапске или јеврејске, и да му породица није осуђивана од инквизије. 2. Кандидат је дужан био испитом доказати да зна читати, писати и рачунати. 5. По свршеном испиту дужан је био кандидат доказати да је примљен у друштво Сан Касијано, којем је био задатак да брани инте-

ресе учитељскога реда, да ради на-_унапређењу наставе и школе.

Око 1780. год. основана је прва бесплатна школа женска у Мадриду. - >

Већ на освитку овога века школе су у Шпанији биле знатно боље, број њихов порастао је јако. Год. 1806. основан је Краљевски Институт Песталоцијев. У појединим школама радило се по методи