Učitelj

+

ШКЕОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 765

Песталоцијевој. Подигнута је и једна учитељска школа за спремање учитеља по Песталоцијевој методи. Песталоцијеве књиге бише преведене на шпански.

По Уставу од 1812. год. у основној школи учи се: читање, писање, аритметика, катихизис хришћански, комбинован са кратким излагањем грађанских дужности. Основни је принцип био: да је настава, кад год религија и закони, народна и једнака за целу монархију. Наскоро је уведена бесплатна настава и обавеза да свако село које има преко сто становника подигне школу, а у варошима по једна школа на 500 становника. -

Сталан надзор школски уведен је 1849. год.

Партијске борбе у другој половини овога века спречаваху развитак основних, а нарочито учитељских школа,

1876. год. отворено је у учитељској школи у Мадриду дечје забавиште по методи Фребеловој.

О јавној настави води старање министар просвете. ом потпомажу: Главни Савет, састављен из 53 члана (6 чланова долазе по положају, 22 поставља владалац, а остали долазе по избору. Четири члана бирају учитељи).

Окружни Одбор за основну наставу. Његови су чланови: начелник окружни, један судија, један члан општега окружног савета, један општински одборник, један свештеник којега одреди архијереј, ректор универзитета, директор гимназије, директор Учитељске Школе, школски надзорник, три грађанина које одреди влада.

Месни Одбор састављају: председник општински, један одборник, свештеник и три грађанина које поставља начелник окружни.

Школски надзор врши главни школски надзорник и четрдесет

девет окружних надзорника.

Главни надзорник поставља се Краљевим указом, а окружне надзорнике поставља министар. Кандидати су за окружне надзорнике: наставници са дипломом професора учитељске школе, који су радили најмање пет година у јавној школи или десет година у приватној, а у недостатку тога, да су положили специјалан испит за надзорнике школске.

Подиже се оправдана жалба да је број надзорника недовољан, да не могу често да походе школе (у једном округу прегледане су школе тек сваке седме године), и да су њихове дужности више административне него педагошке.

Школа основних има јавних и приватних.

Настава је слободна. Сваки Шпањолац може отворити приватну школу без ичијега одобрења.

Јавне школе издржава општина, округ, или држава, а има и таквих, које се одржавају завештањима а признате су за јавне школе.

Школе се деле: на дечја забавишта, на вишу и нижу основну аиколу. ·

По селима су школе махом мешовите.

УЧИТЕЉ Б