Učitelj

84 у ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

ство, којима је наше «Учитељско Удружење» после своје одржане велике скупштине у Панчеву јулија !898. а приликом учињеног излета овог у лепу српску престоницу Београд почаствовано било. Срдачно гостопримство, као и сви пријатни утисци и успомене из Београда, остаће за свагда дубоко урезани у срцима нашим.

Узвишени и племенити учитељски позив, који образовано учитељство образованих народа под једно неразделимо закриље педагошке напредности ставља, нека нам буде и у будуће звезда предходница !

_#“_ Бела Црква 25. авг. 1898.

С колегијалним поздравом :

5ећешећаја - буетрубгеу Тајов ејпок изкаг

Врлопоштовани господине председниче!

Приликом велике главне скупштине јужно угарског учитељског удру“ жења, што је одржана 5 и 6 јула (283 и 24 јуна) у нашој вароши, учињен је од стране учитељског удружења и пријатеља истих излет у Београд, којом приликом сте нас са таком предусретљивошћу и пријатељством дочекали, и таком љубави обасули, да не могу да пропустим, да као председник месног одбора за припрему учитељске скупштине с једне стране као градски начелник суседне Вам вароши, овим путем не изречем срдачну благодарност, како Вами, тако исто и сваком поједином члану Вашег удружења за Вашу одличну пажњу, пријатељску предусретљивост и гостопримство.

У Панчеву [4. Јула 1898, А. Матановић градски начеоник

ГГ. Урошу Благојевићу председнику Глав. Одбора Учит, Удружења. Београд.

ЛИЧНЕ ВЕСТИ

Нови управитељ Учит. Школе. За управитеља учитељ. школе у Јагодини постављен је г. Срета Хаџић проф. учит. школе у Алексинцу.

Радујемо се што је на ово важно место дошао вредни г. Сретам надамо се, да ће он својом познатом вредноћом и усталаштвом унапредити овај завод, да ће из њега излазити способни и вредни радници на пољу 00новне наставе. | |

Отпутовали. Пре неколико дана отпутовали су у Лајпциг за изучавање ручног рада гг. Јован Јовановић учит. из Београда, и Мих. Катић учитељ из Крушевца. -

Школеки надзорници. У «Српским новинама» изашао је указ, којим ве за надзорнике основних школа постављају :

за надзорника основних школа треће класе за град Београд Милоје _ Влајић, професор Богословије;

– за надзорника друге класе за округ ваљевски Љубомир Павловић,

професор ваљевске гимназије:

за надзорника друге класе за округ врањски о топличким ПИР Марчић професор нишке гимназије;

за надзорника друге класе за округ крагујевачки Љубомир Поа професор крагујевачке гимназије;