Učitelj

494 | ) РАСПРАВ И ЧЛАНЦИ.

унутрашњих непријатеља. не би показала незнатна количина, симпатије Ћ. | према свима онима, који ма на који начин стоје према њему као супарници.

Други разлог за недостатак симпатије у наведеном случају лежи у томе, што је образовање симпатија могућно само тада, ако су многобројна, створења истовремено изложена једном ошштем утицају. А то баш, правилно, не наступа онде, где се наносе многобројни болови. Мучитељ и његова жртва не опажају ни у ком случају у исто време истоветни осећај, те се, према томе у природном говору не може ни изразити подједнако. Један једини осећај који може обојима бити заједнички јесте љутња; и наравно, она се на симпатетичном путу може све више појачавати: природни говор љутње код једнога као и код другога тежи привидно, да појача љутњу код противника бар дотле, да одатле страх надражи.

Ми можемо овде исто тако да видимо узрок оној тако уочљивој супротности што влада измећу опште живахне симпатије са радошћу, која се показује. врло изразито и споријом, ал ни у ком случају ошштом симпатијом са 60лом, чак кад би се тај бол врло јасно изражавао. Јер. у многим случајевима, узроци радости делују једновремено на више њих и, у присуству других, измамљују природни израз задовољства. Осим тога имаде много случајева где појединац не ужива радости једновремено са другима, али ту његова радост није на путу уживању радости других. Отуда је у социјалном стању симпатија са пријатним осећајима у стању да се ДЕ и усаврши без знатних тешкоћа. Тиме се и објашњава заразност смејања, које представља, општи различитим радостима, ако су само на једном ступњу висине. Свест о радости, док траје, редовно је бивала праћена тим својим природним говором, т.ј. изразом, и тај се природни говор могао у исто време посматрати и на другима тако, да је са свим аутоматичан постао склад између осећаја, и његовог говора. Већ у најранијем детињству симпатија се неодољиво појављује и манифестира у томе правцу: извесно је да ће се сваки моћи уверишти у то, ако се само сети оних догађаја. у својој раној младости када је липтао у сузама, а наједанпут