Učitelj

ПЦ Ол и ПИ ' ПАО

А готов, спреман хирург показује нам даље колико може да буде са свим специјализирано ограничење симпатије, јер док он одавно није више тако симпатетичан према непосредно произведеним ПИ Али боловима пацијента, као што беше онда док је ђаком био, то сад он има исту или је стекао далеко већу симпатију према својим пацијентима у погледу њихових општих болова.

То нам у многоме разјашњава факт, да људи у извесним приликама и односима могу бити ужасни, а у другим, на против, врло пријатељски и благотворни. Тиме се даје објаснити како и откуд долази да при ловљењу дивљачи, из заседе и гоњењу лисица, налазе задовољства они људи, који су не само у својим домаћим приликама нежни и осећајни, него и у социјалним односима веома правични и великодушни. Исто тако није ни мало чудновато кад стари ратник са одушевљењем приповеда своје ратне успомене, преживљене битке и окршаје, а у исти мах је необично добар и веома нежан у опхођењу према својој околини.

Овде се морамо зауставити да бацимо један поглед на ону привидно противприродну оскудицу симпатије са таквим осећајима, који се изражавају у врло живахном, природном говору.

Двојак је разлог зашто људи у погледу на болове које причињавају својој околини могу остати сразмерно несимпатетички, док у другим правцима и односима показују велику симпатију. Оно потискивање симпатије са непосредно проузрокованим боловима, којеје у току и ходу цивилизације изнуђено међусобним односима друштава, имало је неоспорно противног, нелагодног дејства и утицаја на чланове једнога и истог друштва. Непријатељски однос једнога човека наспрам другог суграђанина, тако је блиско сродан супарничком односу наспрам страног непријатеља, да ће се духовно држање ил уздржавање, коме се последњи прилагодио, природно се појавити и изићи на видик и у првоме. Људи не могу остати несимпатетички према спољњем непријатељу, а да се и против