Učitelj

495 ___-__ФАСНРАВЕ И ЧЛАНЦИ

· могли појмити репрезентативни извор или почетак симпатије, ми треба само да поменемо, или да се сетимо, да она предпоставља повољно јасну и живу репрезентацију. те да би могла заиста да надражи тиме асоцирани осећај. И закључујући одатле да у колико се више могу истом живошћу репрезентирати заплетенија и најразновренија стања свести, у толико се више морају изводити истоветна дејства у погледу на исто тако најразноврсније и заплетеније појаве осећаја — закључујући то ми сазнајемо, да се симпатија у толико све више шири, усавршава и бива живахнија, што се више развија и усавршава способност представљања.

Овде су изнесене најважније чињенице које служе као средство за разјашњење емоционога развића, као и за доцније разјашњење социјолошких појава.

Бића, код којих су услови опетанка у погледу ране, заштите и непријатеља такви, да је за њихово одржање погодно и благотворно живљење дуже, и у што чвршћој заједници, та бића безусловно наслеђеном навиком а поткрепљена надживљењем прилагоднијега доспевају до такве друштвености, која ће се непрестано уздизати све донде, док је ма каква супротно делатна препрека не заустави.

(Са таквим образовањем једног социјалног инстинкта, стоји у чврстој заједници могућност образовања извесне симпатије у погледу на такве осећаје који су погодни да се заједничке и опште појаве код свих уједињених индивидуа, и који стварају и производе доста просте, уочљиве и характеристичне покрете и гласове.

Докле се развиће симпатије код друштвених животиња нижега разума и свести даје ограничити на неколико примитивних осећаја, који морају бити изражени врло јако и јасно, дотле ће се, што идемо даље у висину и симпатија сваким новим прираштајем свести и разума развијати, олакшавајући разлику између опажених гласова и покрета; она ће се снажити сваким новим прираштајем свести, која се изражава у опсежној комбинацији елеме-

ната једног једитог опажаја; сваким новим прираштајем