Učitelj

из НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 499

збирци наш народ изложио нека правила, по којима се у животу управља. Тим, дакле, правилима, која се обично почињу са „ваља себ и „не ваља се“, он се безусловно покорава и не разбирајући, за што и кроз што се то тако „ваља“.

Можда ја још не бих објавио ову збирку, да поштовано уредништво овота листа није прошле године отворило нарочиту рубрику за ове ствари. Користећи се тим, ево где дајем јавности ову збирку. за коју не смем да тврдим, да је исцрпна, јер је познато, да је наш народ, у својим умотворинама тако рећи, неиспрпан. Век би човек требало да проведе у средини његовој, п да све бележи, што из његових уста чује, па тек опет да прибедежи само један део његових обичаја.

За свако „ваља се“ и „не ваља се“ трудио сам се да сазнам, зашто се тако „ваља“ или „не ваља“, и ма да то није тако лак посао, опет сам — у том погледу — у неколико успео, као што ће сами читаоци видети, — При забележавању, у већини случајева задржавао сам праве народне термине, држећи, да, ће на тај начин забелешке бити од већег интереса. — Забелешке сам поделио на три дела (О венчању и после и „од порођаја до школе“), јер држим, да ће тако ствар бити прегледнија. — На послетку да кажем, да сам све ово забележио у Коњусу и Милутовцу (ср. темнићски), п у Пољни (ер. левачки).

|. 0 венчању и после.

„Ваља се“ млада невеста, при поласку на венчање, да раздреши све завеске, које буде на себи имала, јер у противном неће имати деце. — Због истог узрока „не ваља се“ младожења да стеже младој невести руку при венчању.

„Не ваља се“ муж да скида ону женпну косу, која остане на чешљу, после њеног чешљања, јер неће после деца да им се држе.

Кад млада невеста дође први пут у младожењину кућу „ваља се“ одмах да седне, али да не седи дуго, да се не би с породом забавила.

Да би млада невеста рађала само мушку децу „ваља се“, кад први пут по венчању уђе у кућу мужевљељу, да седне на тучак; а ако би хтела да рађа само женску „ваља се“ да седне на ступу. Али оне, у тим приликама седају на обоје.

Да би млада невеста лакше рађала децу „ваља“, кад се први пут поврати у родитељску кућу, да седне на врећу, у којој треба да стоји једно клупче конаца, које после треба испод исте извући, али тако, да она не осети.

„Не ваља“, млада невеста, при поласку на венчање, да ма где на себи задене шиваћу иглу, јер ће после рађати све женску децу.

Младим невестама, кад први пут после венчања уђу у мужевљи дом, то неке дају да пију сплачину од опраних судова, у којој се налазе троје, (мрвице) хлеба, покупљене испод совре оца њеног.