Učitelj

ИЗ НАРОДНЕ ПЕДАГОГИЈЕ 508

„Не ваља се“ круте жене да гледају помрчење ИЕ или меЕТ) јер им деца неће после бити „здрава у памети“, а неке кажу и да неће бити дугог века.

Кад се жена „опази“ „не ваља“ то да крије, већ „ваља“ одмах неком да каже, јер колико месеци то буде криза, толико ће јој година дотично дете бити мутаво.

„Не ваља се“ крута жена да узме ништа, што није њено, јер ће после дете да има белег, где год на телу, који ће имати боју или облик украђене ствари. Нарочито се жене чувају, да у таквом стању не украду трешње, шљиве, грожђе и вуну, јер за такве ствари најпре белег изађе. — Но у случају, да би се која и преварила,

„ваља се“, док још дете не крсти, да коме каже све што је украла, и од чега се уплашила, па после дете неђе пмати оних белега.

„Не ваља се“ крута жена да гледа кад кољу које бравче, јер ће после и дете онако да кркља, као заклано бравче, а и ркаће у сну.

„Не ваља се“ крута жена да гледа како се тоцило окреће, јер ће после дете да јој се оједе око врата, мишица и бутина.

Да породиља лакше роди дете „ваља се“ да спусти једно кокошиње јаје кроз недра па ће после — веле — онако лако родити дете, као Јито га лако кокошка снесе.

По неко мало дете хоће да једе угљен, земљу или пепео. То веле да му је „учињено“ док је још било у мајчиној утроби. То „чине“ овако: Кад крута жена дође у комшилук да што потражи, па не добије и врати се натраг, онда кад она окрене леђа нека злотворка баци за њом пепео, земљу или угљен. Што баци, то ће дете после јести:

„Не ваља се“ крута жена да се окупа на Ђурђев дан, јер ће

после дете непрестано, да јој се брчка по води.

Ако крута жена много хита с радом, родиће женско дете; у противном, ако ве у раду олени, родиће мушко дете.

Кад год нешто једе крута жена, а гледа је мачка или куче, онда „ваља“ да и њима баци по залогај, да не би родила пресмакче (недоношче.)

Да крута жена лакше роди „ваља се“, пред порођај, њен муж да је удари три пута узицом преко крста.

Ако би се тревило, да нека жена имадне једно дете, па јој и оно једно умре, и она престане више да рађа, „ваља се“ да раскопа закопано дете, па да му сандук преокрене друвчије, и да му се мати окади на љусци од сандука и на парчету од хаљина, т.ј. ако их у гробу буду затекли. — Исто тако жена, која прекине рађати децу, па би то желела „ваља“ да се окупа у води, у којој је претходно потопљена вучја јабучица и винова лоза. Ово би још боље вредело, ако би то купање могло да се изврши баш на самом чокоту од винове лозе.

Врана кобила првождребкиња, ако први пут ождреби мушко врано ждребе без белеге, очда 4570) пазе, да узму ону сукрвицу,

29%