Učitelj

ОКРУЖНИ ШКОЛСКИ ОДБОР А | 545

Да се не би рекло, да говоримо на памет или из ината, морамо навести пример — два, да ово наше тврђење и докажемо.

Тако, по чл. 94. тач. 4. зак. о нар. школама, шаљу се школски будети окружном школском одбору на одобрење. И они су послати. Већ су скоро три месеца, а оми св од окружног шк. одбора не

враћају ! За штаг Није тешко погодити. За нас је сад настала не-

згода, јер ће политичке општине почети да састављају своје буџете, а ми их не можемо о свом известити.

Школеки буџети и ако нису мале п пезнатне ствари, ипак су много мањи и лакши за рад од годишњих школских рачуна. И кад. се за бупете оволико чека, шта ли ће бити са школским рачунима, који се, по чл. 101. тач. 5. зак. о нар. школама, шаљу на преглед и одобрење окружном шк. одбору Зар неће бити, што и са рачунима у Главној Ковтроли, да се чека по неколико тодинаг2!.,,

У дужност окружног школског одбора спада на прво место: „да се стара о подизању прописрих школских зграда у општинама, које још немају својих школа а дужне су да их отварају, као ио обдржавању и оправљању оних, које већ постоје.“ Да би се овој првој дужности одговорило, потребно је било, да лекар и епжењер обиђу све школе у округу. Опи то нису учинили, а извесно је да су у буџет окр. шк. одбора метнули на ту позицију неку сумњу но. ваца, која не може одговорити реалној потреби: народних школа у своме округу.

Кад се није одговорило овој потреби у округу, у коме терен земљишта много олакшава преглед школа, извесно је, да се то није могло извршити ни у другим врлетнијим окрузима.

После ове главне махне, остале ће бити излишне да се све побрајају. Али од њих морамо само неколико поменути.

Што ће изасланици из сваког срезар Ништа они стварно не могу помоћи. Они ће по нашем мишљењу бити само од штете. дамислите округ са 6—7 срезова (а толики су скоро сви), ту треба толико п изасланика. Како ће се скупити окр. швол. одбор у седнпцу2 Из места имамо само четворицу, и они не могу бити свакад ту, јер ће их послови задржати на путу. А како ће доћи изасланициг Њима ће се преко полиције послати позиви, а како је полиција претрпана пословима, може се десити, да им одмах не пошље позиве. И тако у седницу неће доћи довољан број за решавање, јер „у седницама се решава кад има бар половина чланова и један више“ (чл. 99.), и оне ће се само одлагати, а ретке ће бити, које могу са довољним бројем решавати. Изасланици су незгодни н из разлога што чине већину у одбору, те п кад дођу сви, они неће оне оправдане веће издатке, тако ласно одобравати, већ ће правилни рад само ометати. Они своју улогу тако и схваћају, да што мање издатака одобре.

То је друга слаба страна, која би ометала успешан ради код оне прве не би било, а овако тим више.