Učitelj

УЧИТЕЉСКЕ ПЛАТЕ 471

о На не

су то и пређе радили, па опет није се пошло напред него натраг. Узмимо само овај пример, што су учитељи пребачени са државнога на општински и окружни буџет, па је довољно, да свет изједначи положај учитеља, са положајем једнога општинског писара, па још и горе.

Свет гледа на ствари онако како и јесте, и то јако штети угледу учитеља. Зато треба подизати углед учитељима, и то треба да је најпреча брига свима родољубима ове земље, ако желе да им школа буде правом школом и на оној висини, на којој треба да буде, и на коју су је данашњи учитељи уздигли својим радом. Учитељи раде истрајно не само на школском послу, него и на свима пољима нашега општега културнога напретка.

Приказујући, на овоме месту, садашњи закон о народним школама, ми смо, између осталога, изјавили 60јазан: да, ће по учитеље настати велике неприлике од тога, што ће их плаћати окрузи и општине. Ми смо предвиђали, да за плату учитељску неће бити спремљен новац на време, да који пут неће достати новаца, да ће се окрузи и поједине општине довијати како да сешто мање даде учитељима, па макар се и не отварале нове школе, макар и отпала која од досадалињих.

Наше се слутње, на жалост обистиниле. Ни први месец није могао проћи без осетна утицаја за учитеље. Тек су 1 јануара о. г. учитељске плате скинуте са државнога буџета, јануар је био први месец који је учитеље водио за плату на ошштинску и окружну благајну. Али и ако је закон донесен још у јулу пр. године, и ступио у живот 1 септембра; и ако је за времена наређено и окрузима и општинама, да у своје буџете унесу и прирез за учитељске плате; и ако се знало да по закону, учитељи од 1 јануара о. г. прелазе са својим шлатама на окр. буџет, а по варошима на општински: опет се десило оно: што није требало да се деси, догодило се, што се није смело догодити — закон није извршен, наредбе више власти нису испуњене. Дошао је и крај јануара, а поједини окрузи и поједине варошке општине, нису урадиле све што треба, и што се морало урадити, да би учитељи могли за тај месец примити своју плату.

| 27%