Učitelj

ШКОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 525

која нису добила никакво школовање. С тога се у прошлој години комора и занимала једним законским пројектом, који је имао за заДатак, да изведе што потпунију обавезну наставу, да тачно одреди круг рада разних школских власти, као и казне за оне родитеље, који би се грешили о закон. Последице новога закона биће извесно плодне.

БЕЛГИЈА

Учитељске школе. У Белтији има 58 учитељска семинара, од којих су ипак само 18 државних, два варошка (у Брислу) и 38 разних религиозних друштава. У прошлој години је полагало учитељски испит 1021 ученика и ученица, међу којима је У, т. ј. 205 било државних питомаца, И ако су државне школе ове врете одличне, ипак ће се ове године број питомаца у државним заводима још више смањавати, пошто при тражби места чак и за државне учитеље свештенство има огроман утицај, те их много лакше и много брже добијају они ученици, који су походили школе религиозних друштава, него они, који су се школовали у државним учитељским школама. Чак има и таквих случајева, да државни инспектори дају своје кћери у оне заводе, где су наставнице милосрдне сестре, а као да избегавају државне заводе. Слободоумна штампа виче на сав глас противу клерикализма п његових утицајних злоупотреба, али је њен глас још за сад немоћан.

=

Међународни жонгрес за маставу у трговачким школама. — У Антверпену је у прошлој години одржан међународни конгрес за наставу у трговачким школама. Учествовало је од прилике 250 учесника, међу којима су била 78 странца. Говорило се најпре о користи ужег трговачког образовања, по том о општем образовању, које би било желети у трговаца, о обзирима, које треба имати већи у народној школи при отклањању специјализовања у погледу избора наставног градива и вежбања, о организацији трговачких школа и трговачких академија. Говорници су махом имали у виду уредбе белгијске и искуство, до кога се тамо дошло.

А.