Učitelj

526. ЗАБАВА И ПОУКА

ЗАБАВА И ПОУКА

ДОБРИЛОВСКИ УЧИТЕЉ“) СЛИЧИЦА из УЧИТЕЉСКОГ ЖИВОТА

НАПИСАО Мих. Сретеновић

—оеба—

5 Лепа је наша Домовина/!.. Мила је наша Србија!.. И, као ТОД, што се оно на далеко чује и разноси хвала лепоте девојке; тако је на далеко чувена и лепота миле наше Србије. Странци јој се диве, а Србин се лепотом њеном поноси,....

Лепи су градови њени. Лепа су села њена. Лепе су горе и клисуре њене. Лепе су равни и долине њезине!... Свуда се туда хоре лепе песме Србинове, јер Србин што год ради, ради певајући.

Међу та лепа места, која хвалу са лепоте своје заслужују, спада и незнано местанце „Добрилово. Није то ни град“ни село. 'То је једна дивна, од Бога лепотом обдарена висораван, која се налази међу два лепа и богата села наша. На истоку је село Сунчаник, а на западу Ру„тенике. (Са севера је ова добриловека висораван заклоњена читавим ланцем планина, који је бране од студена северца. |

Од старина је у Добрилову постојала црква. Онда је, до душе, било више села, која су њој на богомољу долазила. Данас су остала само та да: Сунчаник и Руменике, и сачињавају једну општину у сваком погледу.

Од старине место знано и чувено, по природи својој лепо, Добрилово је, о већим празницима, привлачило себи силан свет. А кад је сабор, слава црквена, онда се ту слегне народа као на највећем вашару.

Пређе је ту била само црква, али, данас се поред цркве поносито уздиже и дивна зграда, на којој стоји та-

#%) Ову је сличицу читао г. Сретеновић на забави коју је давао Главни Одбор Учит. Удружења 6. ов. м. у просторијама Коларчетове пивнице.