Učitelj

"У "СР

“ ре

КАКАВ ТРЕБА ДА ЈЕ ШКОЛСКИ НАДЗОРНИК | 5

више пута у борбу са многим чиниоцима, али мање да извојују успехе којој политичкој странци, колико да обезбеде школу од неписмених и неразборитих људи, који су били и сувише конзервативни, кад је год требало што пружити школи и тиме је подићи на што већу висину.

Установом сталнога школекога надзора васпостављена је брана, која ће од школе и учитеља отклањати свако зло и сваки насртај, сваку невољу и сваки јад! У прилог овога нашега мишљења говоре и извештаји многих озбиљних ваљаних и примерних, данас већ сталних школских надзорника, који у извештајима својим министарству напомињу, да имају вредне, способне и предане послу учитеље, који тако рећи са пожртвовањем раде на културним задацима своје домовине; али да су школе пропале, јер у њима нити има потребних средстава, нити књига, нити учила, а саме су пак школске зграде већином опале, неокречене и неуређене. 7)

Ми смо дужни бити захвални данашњој господи надвор. ницима на оваким извештајима, јер у њима налавимо још један и то најјачи доказ, да су учитељи и били и остају вазда вредни пионери на развијању и усавршавању српске просвете и на зидању велике српске грађевине културнога јединства!

(а ово неколико речи довде: имадосмо намеру истаћи: „видљиве наставне успехе од појаве прве учитељске школе у нас, па до сада; желели смо утврдити Факат: да су ови наставни успеси створени у највећој мери озбиљним радом српских учитеља, а склони смо веровати, да је у раду српских учитеља било и грешења, али никада хотимичног ни намерног. Учитељи су имали, у метини, за последњих двадесет година, најшири круг рада, а у тако великоме кругу пословања најлакше се може и да греши. Грех је, дакле, гледати на учитеље немилим погледом и сматрати их као људе, на које не треба обраћати никакву пажњу. Учитељи су наши бивали у

+) Види Просв. Гласник свеске за јуни и јули. Извештаји надзорника г. г. 56 Ничића и Ј. Стојановића !