Učitelj

4 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

и под чијим су се одредбама онако видно испољивали наши лични наставни успеси.

Благодарећи одредбама тога закона, учитељи су се својом самосталношћу у послу и у раду, својом слободом у животу и у друштву слободно кретали, и у тој слободи створили видљиве наставне резултате. Основна школа наша изиђе на глас; омладина наша савлађиваше помоћу озбиљних и разумних наставних метода без по муке наставну грађу; међу учитељима наступи нов живот; идеја за удруживањем учитеља прожма свакога радника на наставном и васпитном пољу, и у земљи наступи нов покрет!

На крају ове периоде напредовања српске школе и српскога учитеља, видимо српску основну школу препорођену, а српскога учитеља потпуно образованог, васпитаног и слободног, орног да до краја изведе тежак задатак образовања и васпитавања српске деце.

Било је, до душе, у томе периоду времена, у периоду развијања и усавршавања српске школе и учитеља, и великих сметња, чији су узроци лежали у самоме друштву. Партијске трзавице и разнолики преломи у нашем државном и политичком животу, скретали су учитељски сталеж много пута са свога посла на други.

Али се српски учитељи, у опште узев, и поред тога, никад нису заборављали, да пренебрегну свој главни посао и своју главну дужност. Томе су сведок толике учитељске оцене, које су ревизори на крају сваке године учитељима давали и утврђивали њихове наставне улоге.

· Још већа сметња била је у томе, што је ретко ко хтео водити озбиљнога рачуна о напретку школе и о школеким набавкама, те су нам с тога школе и до дан данас остале у многоме сиромашне, у погледу наставних и васпитних средстава. И та је невоља утицала битно на спољно опредељивање учитеља српских, те су често пута и по цену свога угледа, и по цену свога материјалнога положаја, ступали