Učitelj

10 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

2. Надзорник мора, скроз да познаје своју дужност.

Дужност је нешто што има да се учини, да се испуни дуг и према себи и према ближњима, и према отаџбини својој. Посматрајући дужност са овога гледишта, лако долазимо до уверења: да дужност обухвата тако рећи целога човека цело биће његово. Она почиње од најранијега доба човековог, па га прати док не легне у гроб. Појам дужности оснива се на појму правде, јер се она без овога појма не да правилно ни замислити.

„Дужност није сентименат већ принцип — вели Смајле =— који цео живот прожима, и тај се јавља у владању и делању које поглавито опредељује рођена савест п слободна воља“.

„Кив осећај дужности јесте круна карактера. Ако је осећај дужности јак, а правац рада јасан, онда куражна воља свешћу подупрта даје снаге човеку да прегне јуначки, и да истраје до краја у пркос свему отпору и свакој тегоби. Па баш и да не успе, њему онда бар остаје утеха, да је своју дужност извршио“.

· Дужности су дакле разнолике. Оне се не могу мерити једном мером, по својој важности и по својој вредности. Отуда су неке дужности веће а неке мање; неке заслужују већега "поштовања и више се цене, а неке су мање и мање се цене. Између свију дужности, дужности су наставничке и васпитачке скоро највеће и најтеже. Оне се п цене као најделикатније дужности; јер, има ли шта поносније и важније, него

се посветити дужности васпитавања и образовања омладине свога народа 7...

Па и надзорник школски није ништа друго него најстарији васпитач, који истина непосредно не васпитава и не образује омладину школеку, али му је дужност да будним оком прати рад учитељев. Према томе, и његова је дужност деликатна и узвишена, ништа простија од дужности учитељеве ! И он мора своју дужност да врши са пожртвовањем, и она.

њему мора бити до ситница позната, јер никада не сме заборавити: „Да се права величина људска не састоји ни у