Učitelj

СИМПАТИЈЕ И АНТИПАТИЈЕ 15

СИМПАТИЈЕ И АНТИПАТИЈЕ

БА А ТЕРЕЖМА ТТОЈЕДЕЕ РМ ЕАСТА ЛЕ АМ ТТРЕДМЕ ТАМА.

Пт. педагогије Таујог (Њу Јорк) написао је о горњој теми, врло интересну књигу, из које вадимо неке одељке.

Ученицима-цама свију школа у Њу-Јорку и Винони наређено је, одмах после великог школског одмора, разуме се по дозволи дотичне школске управе, да писмено одговоре: који им се наставни предмети највише допадају, а који не, и зашто 2 Није им казато какву ће употребу надлежни да. учине са њиховим одговорима.

· Упитано је 2137 ђака. Резултат је овај:

Из одговора ђачких види се да им је рачун (и математика у ошште) најомиљенији предмет. Проценат оних ђака. који воле тај предмет у нижим разредима је просечно 36, а у вишим 45. Тај предмет омиљенији је ученицима него ученицама; ученици имају према томе предмету већу наклоност него ученице. Исто тако велики је проценат оних, који мрзе тај предмет — 14%. У американским школама предаје се из рачуна огроман материјал, услед чега и постаје досадан.

После рачуна најомиљенији су предмети: историја и земљопис. Изгледаће мало чудновато, али је утврђен Факт, да су природне науке најнепопуларнији предмет. Од целокупног броја ђака само 4'%, воли тај предмет, а « не воли га; остали су 89'%, веома равнодушни према њему. Тајлер налази да узрок те жалосне појаве лежи у неприродном наставном програму ; предају се предмети, вели, сувише апстрактно. Ђацима се саопштавају само они последњи резултат до којих је наука дошла; даје им се само голи скелет природних наука, а то је за децу апстрактно; она не воле апстракцију у том добу, већ конкретна Факта, — отуда тако велика мржња према природним наукама, које се не удешавају према умној способности ђачкој.

Рад, који је Тајлер предузео, интересан је не толико због резултата, које је тим радом постигао, колико, у глав-