Učitelj

РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ 55.

кажњавања“). Још нешто вите: у ерпеким народ. школама нећете

наћи наредбу којом се прут уноси у школу, нити је икада кажња

вање ђака био предмет дебате у народној скупштини. За све то ве-

лика хвала припада озбиљним и просвећеним српским учитељима с

ТЕО СЕР РЕНЕ О А ТЕ ИРСИ

КРЕТАЊА ДРУШТАВА.

А) СРЕЉОЕТЕО.

Главни Одбор код Његовог Величанства Краља Алекеандра и Његовог Величанства Краља Милана.

Поводом злогласног Ивањданског атентата на живот Његовог Величанетвг Краља Милана, и Главни одбор је похитао да честита сретно спасење Његовога Величанства Краља Милана од зликовачке руке. Главви је Одбор био срећан те је са осталим корпорацијама примљен у аудијенцију 30. јуна о. г. Том приликом повдравио је Његово Величанство Краља Александра г. Јов, Максимовић подпредседник Гл. Одбора овим речима:

Ваше Величанство, Мила, господару, Као Главни Одбор удружених учитеља Краљевине Србије, похитали емо, да у пуној верности и оданости према узвишеном престолу Вашега Величанства, а у · име српскога учитељства, изразимо највеће гнушање, на богомрско дело атентата, који је наперен био на живот првога српскога Краља после тужнога Ковова, противу Његовог Величанства Краља Милана, Српеки учитељи топло благодаре свевишњем Творцу, што је и у овој прилици спасао живот тако мио, тако драг, и тако потребан свакоме Србину и свакоме српскоме срцу! -

Величанство,

Учитељи српеки, пастурени и по најудаљенијим местима наше миле домовине, приносе заједно са служиоцима св, олтара Божјег, топле молитве господу Богу, да и на даље евојом моћном десницом закрили нашега узвишенога, Господара и Краља. и Његов пресветли Дом, на срећу и повос Српства и просвете српске.

Живило Ваше Величанство !

Кивило Његово Величанство Краљ Милан !

Живио Дом славних и витешких Обреновића !

#) Ево којим се казнама кажњавају српеки ђаци: опомена, претња, стајање највише !/4 часа, прекор и затвор од У, — 1 сахата. Ученице се не овуђују на затвор.