Učitelj

56 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

Његово Величанство Краљ Александар и Његово Величанство Краљ Милан, отповдравили су све корпорације, па и наш Глав. Одбор, радујући се, што сви Срби без равлике стања и положаја, осуђују гнусни атентат и подносе изјаве своје оданости и верности нашем узвишеноме Господару и Краљу Александру.

=

Изаславици ХУЛГ Учитељске Свупштине код Његовог Величанства Краља Александра и Његовог Величанства Краља Милана.

На првоме своме састанку пре свију других послова ХУГ учитељска скупзштина донела је на предлог г. Јов. Максимовића а поведом несрећног Ивањданског злочина на живот Њег. Величанства Краља Милана ову једногласну одлуку:

„Учитељи Краљевине Србије прожети љубављу према српској школи и просветном напретку своје домовине, сакупљени данас у првој престоници Милоша Великог, сматрају за своју свету дужност, да још у почетку, пре свакога даљега рада, једногласно осуде Богомрско дело атентата извршеног 24. јуна ове тодине, на драгоцени живот Његовога Величанства Краља Милана, узвишенога родитеља нашега милог Господара и Краља Александра |.

Учитељи ерпеки, осуђујући из дна душе своје овај гнусни покушај, склопљеннх руку благодаре свевишњем 'Творцу, што је задржао демонску руку, те је нашем дичном Господару и Краљу, нашој милој домовини и нашем народу, сачувао овај ретки, овај драгоцени живот првога српскога Краља после тужног Косова : сачувао живот онога Краља, који је нагтој домовини извојевао независност и слободу испод туђинске власти, а просветни и културни точак, својом снажном мишицом покренуо напред.

Учитељи српеки, стојећи чврсто и поуздано уза светли Престо славних Обре-

"новића, и уза свога милога Краља Александра [. неће престати а да и даље не

напајају млада српека срца љубављу, верношћу и оданошћу према своме миломе Краљу и Господару и према својој отаџбини Идући тим путем, целокупно учитељство српско, зна само ва један искрен и одушевљен узвик: Да живи Његово Величанство Краљ Александар Г Да живи Његово Величанство Краљ Милан! Да живи и да се прославља Дом славних Обреновића !!“ :

Ову одлуку ХУГ Учитељске Скупштине однели су и лично предали у Нишу нарочити изасланици изабрани из саме Скупштине. За изасланике изабрани су ови Велимир Павловић, Мих. Милошевић, Дим. Мелентијевић, Драгољуб Ђурђевић, Сима Аћимовић, Јаков Поповић, Светислав Ивковић, Влад. Милутиновић, Живко Јовановић и Љубомир Јојић. Њих је предводио г. Милош Велицки председник ХУТ Учитељске Скушштине. Изасланике су ивволели милостиво примити Њихова Величанства Краљ Александар и Краљ Милан, и на поздрав председника депутације, одговорио је Његово Величанство наш Краљ Александар, да се радује што је и учитељетво српеко задахнуто осећајима привржености Дому Обреновића похитало, те је изјавило Њему своју верност и оданост, а уједно и осудило Богомрски атентат на драгоцени живот Њег. Величанства Краља Милана, који је нама свима тако мио и потребан. Захваљујући Учит, Скупштини на поднесеним изјавама и одлуци, Његово Величанство изволело је милостиво разговарати се са депутадијом дајући на знање, да ће и од сада, као и до сада највећу пажњу поклањати војсци и просвети, тим узданицама српског народа, А Његово Величанство Краљ Милан на поздрав једнога члана депутације ивволео је у главноме ово рећи: Ја сам тронут пажњом вашом, Иекрено благодарим ХУГ Учит. Скушштини на онакој револуцији. Ја вам благодарим на изјави верности и оданости, као п на изјави радости, што Ме је Провиђење ва-