Učitelj

прОРВЕТНИ ЗАПИСИ 54

чувало од атентата, Од учитеља тих првих носилаца народне просвете, то се само и могло очекивати. Ви сте били растурени после распуста, а што је најглавније и што Ми највећу радост чини, то је, што је велики број вас био на курсевима за ручни рад и пољопривреду. Продужите и даље тако, жртвујте се за Србију, па ћете јој спремити добре, вредне и одушевљене синове, а Краљу верне и храбре војнике. Ја видим у томе вашем раду нове докаве напретка и среће српске, видим једнодушност учитеља, тих вредних просветних радника у елужби Престолу и Отаџбини. ;

Вама је повнато да је Обреновић Први развио Таковску заставу, а даљи Обреновићи су ту заставу прихватили и данас је држе. И сам основалац и оелободиоц Србије Милош Велики, а и потоњи сви Обреновићи, увек су ценили да је Србија одређени цевтар Српетва, а то је и природно, и по снази, величини, положају и природним богаствима, и тако мора и бити. И учитељи, српски позвани ву да у томе правцу и раде, вашто ће им потомство и Србија бити захвални.

Ви предајете Историју омладини српској, знате најбоље ценити напретке; из ње се најбоље могу црпети поуке ва даљи рад. За то историјска факта не треба извртати и пређуткивати. Учитељи су пионири на јачању и снажењу Србије у сваком погледу. Немачком је учитељу вечито захвална његова отаџбина, па тако нека буде и « вама. Истрајте у раду у школи, јер школа, облагорођава душу и срце; и какви буду учитељи, таква ће бити и школа.

Ви сте некада као и сви били партиски људи, али Вам Ја то не замерам, Данас је Краљ Србије основао други правац, иви сте одмах разумели Га. Патриотски ваш рад иде на срећу Орбије и њен напредак, Ваш је рад судбоносан по Отаџбину, и Мени као команданту војске који имам и ђенерала и простих војника, које сте Ви спремили, мио је и драг, јер их напајате првим појмовима верности, оданости, послушности, храбрости и патриотизма .

Садалињи г. Министар просвете је од сувишних гимнавија створио бољи и рационалнији правац. Садашња школа спремаће поред науке омладину и за рад, и то је његова заслуга, и зато му дугујемо вахвалност. .

Поздравите ми све учитељетво. Ваш ме је поздрав тронуо,јер у њему видим доказе оданости и верности учитеља према Краљу и Отаџбини, који се многоме надају од вас. Однесите вашој Скупштини Наш поздрав најсрдачнији“.

Изасланици су били очарани пријемом и поздравили Га са „живео“. За овим је Његово Величанство изволело се поразговарати са сваким по неколико речи, а затим се опростили и отишли,

Изасланици су били и код г. Министра просвете теи њега поздравили Г. Ми" вистар је љубавно примио изасланике, и у подужем говору напоменуо какав треба да је рад српских учитеља, па да донесе обилате користи Краљу и Отаџбини, Рекао је, да и даље остаје пријатељ добрих и ваљаних учитеља чији ће рад увек ценити. Напоменуо је, да ће на идућој Скупштини поднети измене у данашњем закону о народним школама у корист учитеља. Благодари учитељима на пажњи према њему, и на раду који води на корист Краља и Отаџбине, Изасланици су се вратили пепуњени најлешшим надама и уверењем, да су и код Њихових Величанстава и код г. Министра просвете потпуно повратили свој углед који су и пре имали, и који им

· и припада по њиховом важном положају.

и